RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Preposition एक वह शब्द होता है जो एक संज्ञा या एक सर्वनाम के पूर्व प्रयोग किया जाता है तथा यह preposition इस संज्ञा या सर्वनाम का सम्बन्ध, वाक्य के किसी अन्य शब्द से दर्शाता है।

[नोट – चूँकि आपकी पाठ्यपुस्तक में केवल in, on, above, over, under, into, between तथा among ही दी गई हैं, अतः यहाँ केवल इनके प्रयोग ही समझाये जा रहे हैं।]

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

प्रमुख Prepositions के प्रयोग
1. In –
(i) अन्दर, में के अर्थ में; (स्थिरता के भाव के साथ)
My book is in the bag.

(ii) मौसम, सप्ताह, प्रातः, सायं, महीने व सन् के पहले
Mahatma Gandhi was born in 1869.

(iii) बड़े स्थानों से पहले
He lives at Sanganer in Jaipur district.

2. Into – अन्दर, में के अर्थ में
(i) जब गति हो
(ii) स्थान परिवर्तन अथवा रूप परिवर्तन हो।
He jumped into the water.
He put the book into the bag.

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

3. On –
(i) पर, ऊपर के अर्थ में (स्थिर अवस्था में, जब दोनों की सतह स्पर्श होती हो।)
My book is on the table.
(ii) दिनों के नाम के पहले तथा पैदल चलने के लिए
He came here on Monday.
He came on foot.

4. Above – ऊपर, से ऊँचा, से अधिक आदि के अर्थ में-

  • The sky is above our head.
  • It weighs above ten tons.

5. Over –
(i) से अधिक, सीधे ऊपर किन्तु वस्तु एकदूसरे को छूती न हो;
(ii) स्पर्श होने पर गति हो अथवा ढकने का अर्थ होने पर

  • There was a lamp hanging over the table.
  • Spread this cloth over the table.

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

6. Under – नीचे के अर्थ में
The water is flowing under the bridge.
The cat is sitting under the table.

7. Between – दो व्यक्तियों अथवा वस्तुओं में अथवा उनके बीच में
Distribute the pens between Sita and Vimla.

8. Among – दो से अधिक व्यक्तियों अथवा वस्तुओं के बीच में
She came and distributed apples among ten students.

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Exercise – 1
(Based on English Reader)

Fill in the blanks with the suitable prepositions from those in the brackets
कोष्ठकों में दिये prepositions में से सही रिक्त स्थान भरें- स्थान में भरें

  1. The men were away working ………… the fields. (above/in)
  2. The Maharaja put a ban ……………. the felling of the trees. (in/on)
  3. There will be no cutting of trees ………. the Beshnoi villages. (on/in)
  4. It insists on free education all ……….. the country. (over/above)
  5. Students get free education ……….. RTE. (between/under)
  6. People throw waste …………. the water. (among/into)
  7. It is a common problem ………… teenagers. (between/among)
  8. The age for donating blood is 18 and ……….. (above/under)
  9. I play ……………… Tabla too. (in/on)
  10. Will it build confidence …………. me? (in/into)

Answer:

  1. in
  2. on
  3. in
  4. over
  5. under
  6. into
  7. among
  8. above
  9. on
  10. in

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Exercise – 2
(Based on English Reader)

Choose the correct option
सही विकल्प चुनें-

Question 1.
Garbage bins overflow………………big
cities.
(a) in
(b) over
(c) above
(d) between
Answer:
(a) in

Question 2.
We should dump waste …………
garbage bins.
(a) above
(b) between
(c) among
(d) into
Answer:
(d) into

Question 3.
This waste turns ………… rich manuare.
(a) on
(b) above
(c) into
(d) among
Answer:
(c) into

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Question 4.
Dustbins have been kept ……… public places.
(a) among
(b) under
(c) into
(d) on
Answer:
(d) on

Question 5.
He got used to living………. rats.
(a) under
(b) into
(c) among
(d) over
Answer:
(c) among

Question 6.
He completed his school ………… Jodhpur.
(a) among
(b) in
(c) between
(d) above
Answer:
(b) in

Question 7.
There was a good tuning ………… them all.
(a) above.
(b) under
(c) between
(d) among
Answer:
(d) among

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Question 8.
Bhaskar worked …………. different aspects of mathematics.
(a) above
(b) under
(c) between
(d) on
Answer:
(d) on

Question 9.
Charak’s ability is…………Suspicious.
(a) in
(b) on
(c) below
(d) above
Answer:
(d) above

Question 10.
Rahim is …………. 18.
(a) between
(b) into
(c) among
(d) over
Answer:
(d) over

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Exercise – 3

Fill in the blanks with the suitable prepositions from those in the brackets at the end of the sentence
वाक्य के अन्त में दिये कोष्ठकों में दी गई prepositions में से सही को रिक्त स्थान में भरें

  1. He works……………..a factory. (on/in)
  2. She goes to school ……………. her car. (between/in)
  3. She generally writes …………. environmental issues. (among/on)
  4. Nowadays he is……………. his mission. (under/on)
  5. The noble people are …………. pettiness. (above/into)
  6. She went …………… the road to meet her friend. (over/among)
  7. The house is ……….. construction. (into/under)
  8. Change the following ……………… passive voice. (between/into)
  9. Our school is …………. the road, the fields, and the village. (between/among)
  10. She is standing ………… .the students. (among/between)

Answer:

  1. in
  2. in
  3. or
  4. on
  5. above
  6. over
  7. under
  8. into
  9. between
  10. among

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Exercise – 4

Choose the correct option
सही विकल्प चुनें

Question 1.
She is ………… the auditorium
(a) among
(b) between
(c) into
(d) in
Answer:
(d) in

Question 2.
The antenna is ……………. the roof.
(a) on
(b) in
(c) into
(d) between
Answer:
(a) on

Question 3.
The apples are …………… five kilos.
(a) on
(b) into
(c) in
(d) above
Answer:
(d) above

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Question 4.
The aeroplane is flying …………. mountains at this moment.
(a) in
(b) over
(c) between
(d) under
Answer:
(b) over

Question 5.
He was sitting……………………the fan.
(a) into
(b) between
(c) under
(d) among
Answer:
(c) under

Question 6.
On cooling, water changes ………… ice.
(a) into
(b) in
(c) on
(d) above
Answer:
(a) into

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Question 7.
There is a film hall ………….. my home and my school.
(a) among
(b) above
(c) under
(d) between
Answer:
(d) between

Question 8.
There was a notebook …………. the textbooks.
(a) between
(b) among
(c) into
(d) above
Answer:
(b) among

Question 9.
There is hot milk …………. the tumbler.
(a) on
(b) in
(c) under
(d) between
Answer:
(b) in

Question 10.
The birds are sitting …………. the roof.
(a) between
(b) into
(c) in
(d) on
Answer:
(d) on

RBSE Class 7 English Grammar Prepositions

Leave a Comment