RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Examples:
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 1
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 2

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Explanation:
उपर्युक्त सभी active voice में Subject (कर्ता), Verb (क्रिया), Object (कर्म) व Adverbial (क्रिया विशेषण) दिया हुआ है।

उपर्युक्त सभी passive voice में active के object को passive का subject बनाया है, फिर tense के अनुसार Helping Verb (सहायक क्रिया) लगाई है, फिर active की verb की passive में third form लिखी है, फिर by का प्रयोग हुआ है, फिर active के subject को passive का object बनाया है। Active के adverbial को उपयुक्ततानुसार passive की third form के बाद या passive के object के बाद लिखा गया है। उदाहरण पाँच में active व passive negative है।

छठे उदाहरण में active के subject को passive में नहीं लिखा गया है क्योंकि अनिश्चित subject को हटा देते हैं, जैसे-people, one, someone, somebody, they, we, nobody आदि। Active Voice के Pronouns को परिवर्तित करने – के नियम
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 3
को me में तथा me को I में change (परिवर्तित) करें। Us को we में change करें तथा We को us में change करें। You को change न करें। He को him में तथा him को he में change करें। She को her में तथा her को she में change करें। It को change न करें।

Them को they में change करें तथा they को them में change करें। Passive Voice में Helping Verbs के Use करने के नियम
1. Simple Present Tense
(a) is का प्रयोग Singular Subject (एकवचन कर्ता) के साथ करें।
(b) are का प्रयोग Plural Subject (बहुवचन कर्ता) के साथ करें।
(c) am का प्रयोग ‘I’ (आइ) के साथ करें।

2. Simple Past Tense
(a) was का प्रयोग ‘I’ (आइ) के साथ तथा Singular Subject के साथ करें।
(b) were का प्रयोग Plural Subject के साथ करें।

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

3. Simple Future Tense
(a) shall be का प्रयोग ‘I’ (आइ) तथा ‘We’ के साथ करें।
(b) will be का प्रयोग He, She, It, They तथा अन्य Subjects के साथ करें।

4. Present and Past Continuous Tense
(a) is/are/am was/were on के बाद ‘being’ के use करें।

5. Present, Past and Future Perfect Tenses
(a) has/have/had के बाद ‘been’ का प्रयोग करें। Has का प्रयोग Singular Subjects के साथ, Have का प्रयोग Plural Subjects के साथ तथा Had का प्रयोग सभी के साथ करें।

Passive Voice बनाने के Golden Formula
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 4

नोट – Passive Voice बनाने के लिए इन six steps (छः सेवानों) कें पूरा करें। ध्यान रखें यदि Active Voice में step संख्या चार (Adverbial) न हो तो अप भी इस step के छोड़कर रोष पाँच पूरा करें।

Passive Voice of Sentences in Different Tenses
1. Simple Present Tense
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 5

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

2. Present Continuous Tense
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 6

3. Present Perfect Tense
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 7

4. Simple Past Tense
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 8

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

5. Past Perfect Tense
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 9

Passive Voice of Sentences having a Modal-
1. Modal + Bare Infinitive / V – I
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 10

2. Modal + have + V – III
RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice - 11

नोट – यदि Active Voice में modal के बाद have हो तो इसके साथ ‘been’ जोड़कर ही Passive Voice में लिखना है।

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Exercise – 1
(Based on English Reader)

Change the following sentences into Passive Voice

  1. Amrita Devi made a unique sacrifice.
  2. The king’s men had cut the green trees.
  3. The Bishnois worship the Khejari tress.
  4. His son assists him in his work.
  5. The govt. is providing free education under RTE.
  6. The school master has guided Janki Lal.
  7. Janki Lal should send Vidya to a govt. school.
  8. Sugan does not discourage Janki Lal.
  9. They send her to school.
  10. Waste pollutes our environment.
  11. We should never throw waste carelessly.
  12. Harmful bacteria spread ill health.
  13. People should always dump waste into garbage bins.
  14. The govt. has taken effective steps.
  15. They have kept dustbins on the public places.

Answer:

  1. A unique sacrifice was made by Amrita Devi.
  2. The green trees had been cut by the king’s men.
  3. The Khejari trees are worshipped by the Bishnois.
  4. He is assisted in his work by his son.
  5. Free education is being provided under RTE by the govt.
  6. Janki Lal has been guided by the school master.
  7. Vidya should be sent to a govt. school by Janki Lal.
  8. Janki Lal is not discouraged by Sugan.
  9. She is sent to school.
  10. Our environment is polluted by waste.
  11. Waste should never be thrown carelessly.
  12. Ill health is spread by harmful bacteria.
  13. Waste should always be dumped into garbage bins.
  14. Effective steps have been taken by the govt.
  15. Dustbins have been kept on the public places.

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Exercise – 2
(Based on English Reader)

Change the following sentences into Passive Voice

  1. We serve lunch earlier.
  2. Abhay used the computer regularly.
  3. He had restarted the computer.
  4. Abhay is playing games on the computer.
  5. Monu has deceived his parents.
  6. Poaching has endangered many species.
  7. The ministers are requesting the king.
  8. The king does not lose hopes.
  9. The king held a competition.
  10. The people liked the king very much.
  11. Vikram grew no flowers in the pot.
  12. Malini invites Mohini to see Hadoti.
  13. The chieftain loved Hadi Rani very much.
  14. The visits enrich your knowledge.
  15. Anjali visited me last week.

Answer:

  1. Lunch is served earlier.
  2. The computer was used regularly by Abhay.
  3. The computer had been restarted by him.
  4. Games are being played on the computer by Abhay.
  5. His parents have been deceived by Monu.
  6. Many species have been endangered by Poaching.
  7. The king is being requested by the ministers.
  8. Hopes are not lost by the king.
  9. A competition was held by the king.
  10. The king was liked very much.
  11. No flowers were grown in the pot by Vikram.
  12. Mohini is invited by Malini to see Hadoti.
  13. Hadi Rani was loved by chieftain very much.
  14. Your knowledge is enriched by the visits.
  15. I was visited by the Anjali last week.

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Exercise – 3

Fill in the blanks choosing the correct alternative
उचित विकल्प का चुनाव कर निम्न रिक्त स्थान भरें

Question 1.
The news …………….. by that time.
(a) has been received
(b) have been received
(c) had been received
(d) receive
Answer:
(c) had been received

Question 2.
Her all requests ……………. down.
(a) was trurned
(b) were turned
(c) is turned
(d) has turned
Answer:
(b) were turned

Question 3.
Janki Lal …………….. in his work
these days by his son.
(a) are being helped
(b) am being helped
(c) is being helped
(d) were being helped
Answer:
(c) is being helped

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Question 4.
The problem …………….. with the village school master.
(a) has been discussed
(b) have been discussed
(c) are discussed
(d) were discussed
Answer:
(a) has been discussed

Question 5.
Education ……………… free of cost in govt. schools.
(a) are given
(b) am given
(c) is given
(d) were given
Answer:
(c) is given

Question 6.
Waste ………………… at any cost.
(a) were reduced
(b) are reduced
(c) am reduced
(d) should be reduced
Answer:
(d) should be reduced

Question 7.
Polythenes ………………. by the people.
(a) is not reused
(b) was not reused
(c) has not reused
(d) are not reused
Answer:
(d) are not reused

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Question 8.
Plastic bags ………..
(a) is banned
(b) was banned
(c) am banned
(d) should be banned
Answer:
(d) should be banned

Question 9.
Lunch ………………. after 12 noon.
(a) are served
(b) were served
(c) is served
(d) have served
Answer:
(c) is served

Question 10.
A computer …………. in excess.
(a) shouldn’t be used
(b) aren’t used
(c) weren’t used
(d) haven’t used
Answer:
(a) shouldn’t be used

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Question 11.
Forests ……………… at any cost.
(a) is saved
(b) was saved
(c) has saved
(d) should be saved
Answer:
(d) should be saved

Question 12.
The safety of tigers ……………… in Tiger Reserves.
(a) is ensured
(b) are ensured
(c) am ensured
(d) were ensured
Answer:
(a) is ensured

Question 13.
The tigers ……………… nowadays.
(a) is being protected
(b) am being protected
(c) was being protected
(d) are being protected
Answer:
(d) are being protected

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Question 14.
Mr. Rathord …………….. for his best services.
(a) were awarded
(b) are awarded
(c) am awarded.
(d) was awarded
Answer:
(d) was awarded

Question 15.
The true successor …………… tactfully.
(a) were chosen
(b) are chosen
(c) am chosen
(d) was chosen
Answer:
(d) was chosen

RBSE Class 7 English Grammar Passive Voice

Leave a Comment