RBSE Solutions for Class 6 Social Science Questions Related to Map Work

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Questions Related to Map Work

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Related to Map Work

Questions Related to Maps:

Question 1.
Show the following places on the political map of India :

  1. Hyderabad
  2. Patna
  3. Gandhinagar
  4. Panji
  5. Raipur
  6. Chandigarh.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-1

Question 2.
Show the following places on the map of India:

  1. Srinagar
  2. Ranchi
  3. Bengaluru
  4. Thiruvananthapuram
  5. Bhopal
  6. Mumbai.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-1

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Related to Map Work

Question 3.
Show the following places on the map of India:

  1. Bhubneshwar
  2. Jaipur
  3. Chennai
  4. Kolkata
  5. Delhi
  6. Lucknow.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-1

Question 4.
Show the following districts on the map of Rajasthan:

  1. Dhaulpur
  2. Barmer
  3. Dungarpur
  4. Bikaner
  5. Pali
  6. Kota.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-2

Question 5.
Show the following places on the map of Rajasthan:

  1. Ajmer
  2. Bundi
  3. Chittorgarh
  4. Dausa
  5. Tonk
  6. Udaipur.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-2

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Related to Map Work

Question 6.
Show the following districts on the map of Rajasthan:

  1. Alwar
  2. Bhilwara
  3. Chum
  4. Jaipur
  5. Karauli
  6. Sikar.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-2

Question 7.
Show the following districts on the map of Rajasthan:

  1. Banswara
  2. Jaisalmer
  3. Jalore
  4. Nagaur
  5. Rajsamand
  6. Sawai Madhopur.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-2
Question 8.
Show the following districts on the map of Rajasthan:

  1. Baran
  2. Jhunjhunu
  3. Hanumangarh
  4. Pratapgarh
  5. Sirohi
  6. Jodhpur.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-2
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Related to Map Work

Question 9.
Show the following districts on the map of Rajasthan:

  1. Bharatpur
  2. Jhalawar
  3. Sriganganagar
  4. Jaipur
  5. Ajmer
  6. Tonk.

Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 23 Related to Map Work-2

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 22 Our Cultural Heritage

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

RBSE Class 6 Social Science Our Cultural Heritage Intext Questions and Answers

Page No 153.

Question 1.
Find the first postal stamp printed in India which contained the National Emblem?
Answer:
This was the ticket named ‘Jai Hind’ costing 1 1/2 annas.

Activity:

Page No 156.

Question 2.
At what places is our National Emblem used. Make a list.
Answer:
Our national emblem is used in –

  • Indian currency
  • Postal tickets
  • Passport
  • Pencards
  • Printed advertisement of Indian Government
  • Medals given by Indian Government
  • At the letterpads of Rashtrapati, Vice-President and Governors
  • Uniform of Indian Army – Navy, Air Force and Land Army.

RBSE Class 6 Social Science Our Cultural Heritage Text Book Questions and Answers

Question 1.
Who bore the expenses for the construction of stoopas?
Answer:
The king, Shreshti, traders and other people bore the expenses for the construction of stoopas.

Question 2.
The hills of which river valley were cut for making Ajanta caves?
Answer:
The hills of Baghora river valley near Aurangabad were cut for making Ajanta caves.

Question 3.
What is called a Stupa?
Answer:
The stoopa were erected over the earthly remains of the great saints known as ‘Bhikkihus’. These semi-circular dunes were built of clay and bricks in the honour of the supreme Buddhist sages. The literary meaning of stoopa is a ‘dune’.

Question 4.
Where is the Amaravati Stoopa situated?
Answer:
The Amaravati stoopa is situated on the bank of the river Krishna at Amaravati in Andhra Pradesh.

Question 5.
To what events are the Jatak Kathas related?
Answer:
The Jatak Kathayen were the stories of Buddha’s earlier incarnation.

Question 6.
What is called a Vihar?
Answer:
The caves made on hills which were used for living by sages, were called ‘Vihars’. The vihars were two or three storied structures. The sages studied, meditated and discussed with each other over important topics in these vihars.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 7.
Who wrote the book ‘Aryabhattiya’?
Answer:
Aryabhatt wrote the book ‘Aryabhattiya’.

Question 8.
Which book was written by Charak?
Answer:
‘Charak Sanhita’ was written by Charak.

Question 9.
Describe the structure of a stoopa?
Answer:
Structure of a Stoopa In the beginning the stoopa was a dune but over the periods of time, large stoops were constructed with clay, stone and brick. They are covered with canopies. Vedika was constructed around the circumference of stoopas for Parikarma and the verandas were decorated with various statues.

Question 10.
Write in detail about ancient literature.
Answer:
Ancient Literature The ancient literature was of many types. Some literature was religious e.g. the vedic literature.
1. Vedic Literature –
This literature was not real. It was told by someone and listened to by others and transferred to the next generation in the same way.

2. Jatak Kathayen –
The Jatak Kathayen were the stories of Buddha’s earlier incarnation.

3. Poetic Epics –
The Ramayana and the Mahabharat are famous poetic epics. The Ramayana was written by Mahrishi Valmiki and it contains heroic deeds of prince of Ayodhya, Rama and his life as ‘Maryada Purshottam’. The Mahabharat was written by Mahrishi Ved Vyas. It is the story of wars fought in the Kuru dynasty. It contains the messages delivered by Lord Krishna to Arjun in the battle field of Kurukshetra. The anthology of these messages is called the ‘Bhagvadgeeta’. The messages of this religious book are true even today.

4. Sangam Literature –
The Tamil literature in Southern city of Madurai is called ‘Sangam Literature’. There is an important place of Shilpathikaram. Manimekhla and Jeewak Chintamani in the Sangam literature.

5. Progress of Literature in Gupta Era –
There was a great progress of literature in Gupta Era. Poet Kalidas wrote ‘Abhigyan Shakuntalam’, ‘Meghdoot’, ‘Ritu Sanhar’, ‘Kumarsambhav’, ‘Raghuvansha’ etc. Vishnu Dutta wrote ‘Mudra rakshas’ and ‘Devi Chandraguptam’. Kshudrak wrote ‘Mruchhakatikam’. Amarkosh was written by Amar Singh and ‘Panchtantra’ was written by Vishnu Sharma.

During the post-Gupta era, there was alone great progress of literature. Harshavardhan wrote ‘Ratnawali’, ‘Nagananand’ and ‘Priyadarshika’. Harshacharit was written by Banbhatta. ‘Nalyashastra’ was written by Bharat. It has descriptions about drama, dance, music etc. in it. Multi-purpose book ‘Vishnu-dharamottar Puram’ was written during this period.

6. Literature relating to Science and Technology –
Literature relating to science and technology was also very much developed in ancient India. Charak was a famous doctor. He wrote a book named ‘Charak Sanhita’. It has descriptions about different diseases and their cures and medicines. Similarly Shusrut was a famous surgeon. He wrote ‘Sushrut Sanhita’ which contain details about surgery.

It was translated ‘into Arabic language in the eighth century. Aryabhatt was a great Astronomist of Gupta era. He has described in details about Astronomical Science in his book ‘Aryababhattiya’ which shows the supremacy of Indian Astronomical knowledge in the past. He had written in his book ‘Aryabhattiyam’ that the earth is round and it rotates on its axis, during the period of eclipse the earth shadows the moon.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 11.
Match the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Jatak      Katha Dance
2. Sangam Literature Drama
3. Bed Stories of Buddha’s earlier incarnation
4. Play Literature of Tamil language
5. Dancer Pillow

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Jatak      Katha Stories of Buddha’s earlier incarnation
2. Sangam Literature Literature of Tamil language
3. Bed Pillow
4. Play Drama
5. Dancer Dance

RBSE Class 6 Social Science Our Cultural Heritage Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
The meaning of Stoopa is –
(a) temple
(b) Vedica
(c) Pillar
(d) Dune
Answer:
(d) Dune

Question 2.
The Maha stoopa at Sanchi is situated in –
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
Answer:
(c) Madhya Pradesh

Question 3.
The caves of Ajanta are situated in –
(a) Aurangabad
(b) Tamilnadu
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
Answer:
(a) Aurangabad

Question 4.
‘Abhigyan Shakuntalam’ was written –
(a) Vishnu Sharma
(b) Kalidas
(c) Banbhatt
(d) Bharat
Answer:
(b) Kalidas

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 5.
At Ajanta, there are caves –
(a) 39
(b) 33
(c) 29
(d) 25
Answer:
(c) 29

Fill in the blanks:

  1. At Ajanta, there are ………………………….. caves.
  2. Shakya Muni Gautam Buddha asked his ………………………….. to keep his remains in a stoopa after his death.
  3. The writer of ‘Harshcharit’ was …………………………..
  4. ………………………….. has used both Sanskrit and Prakrit languages in his literature.
  5. ‘Shushrut Sanhita’ contains details about …………………………..

Answer:

  1. 29
  2. disciples
  3. Banbhatt
  4. Kalidas
  5. surgery.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kalidas Marichhkatikam
2. Kshudrak Abhigyan Shakuntalam
3. Bharat Harshcharit
4. Banbhatt Natyashastra
5. Aryabhatt Aryabhattiya

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kalidas Abhigyan Shakuntalam
2. Kshudrak Marichhkatikam
3. Bharat Natyashastra
4. Banbhatt Harshcharit
5. Aryabhatt Aryabhattiya

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is called a ‘Chaitya’?
Answer:
Many caves were made on hills. In many of them solid stone stoopa were made for worshipping. These places of worship were called Chaityas.

Question 2.
Why were stoops built?
Answer:
Stoops were erected over the earthly remains of the great saints known as ‘Bhikkhus”.

Question 3.
What is called a Vihar?
Answer:
Some of the caves were used for living by sages and such caves were called Vihars.

Question 4.
How many caves are there in Ajanta? Out of these caves, how many are Chaityas and Vihars?
Answer:
There are 29 caves in Ajanta. Out of these caves 5 caves are Chaityas and 24 caves are Vihars.

Question 5.
Which pillars are excellent examples of the contemporary art?
Answer:
The pillars at Samath and the iron pillar at Mehrauli are excellent examples of the contemporary art.

Question 6.
Which pillar of Ashoka has been adopted by India as its ‘National Emblem’?
Answer:
The pillar at Samath of Ashoka has been adopted by India as its ‘National Emblem’.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 7.
Which were the main centres of art during Kushan Era?
Answer:
Gandhar and Mathura were the main centres of art during Kushan Era.

Question 8.
What is Sangam literature?
Answer:
The Tamil literature in southern city of Madurai is called ‘Sangam literature’.

Question 9.
Which books were written by Harshvardhan?
Answer:
Harshvardhan wrote Ratnawali, Naganand and Priyadarshi.

Question 10.
Who was the writer of Panchtantra?
Answer:
Vishnu Sharma was the writer of Panchtantra.

Question 11.
Who was Aryabhatt?
Answer:
Aryababhatt was a great astronomist of the Gupta Era. He wrote ‘Aryabhattiya’ in which he described that the earth is round and it rotates on its axis.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on Culture.
Answer:
The culture of any country is its soul and its moral or mental identity. It is not the result of the acts or the deeds of the King or any one of the citizens but the result of the acts, philosophies, traditions and thoughts of the innumerable citizensMan made price of art, handicraft, meditation, music, dance and daily routined lives and faiths of persons also contribute to the culture of a country. Over a period of times, there are. refined and transformed by human being and thus get improved continuously.

Question 2.
Write a short note on building of stoops.
Answer:
The stoops were erected over the earthly remains of the great saints known as ‘Bhikkhus’. These semi-circular dimes were built of clay and bricks in the honour of the Supreme Buddhist sages. The literary meaning of Stoopa is a ‘dune’. It is said that Mahatma Buddha asked his. disciples to keep his remains in a stoopa after his death. Lord Buddha’s remains were divided into eight parts and kept into eight different stoopas.. The remain of Lord Buddha and other Buddhist sages were kept in metallic urn and buried in the dunes. The stoops are sacred places of worship and not the ordinary memorials.

In the beginning, the stoops might have been dunes, but over the period of times, large stoopas were constructed with clay, stone and brick. They are covered with canopies. ‘Vedika’ was constructed around the circumference of stoopas for ‘Parikarma’ and the verandas were decorated with various statues.

A famous stoopa made of white stone on the bank of the river Krishna at Amravati in Andhra Pradesh exists till today. The Maha-stoopa at Sanchi in Madhya Pradesh is a very old stoopa and its stands there even today, but the remains of Bharhut stoopa are preserved at Indian museum in Kolkata.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 3.
What do you know of literature relating to science and technology of ancient India?
Answer:
Literature relating to science and technology of ancient India was very much developed in ancient India. Charak was a famous doctor. He wrote ‘Charak Sanhita’. In this book, he has described about different diseases and their cures and medicines. Shushrut was also a famous surgeon. He wrote ‘Sushrut Sanhita’ which contains about surgery. It was translated into the Arabic language in the eighth century.

Question 4.
Write a short note on Aryabhatt.
Answer:
Aryabhatt was a great Astronomist of Gupta Era. He wrote a book named ‘Aryabhattiya’ which shows the supremacy of Indian Astronomical knowledge in the past. He had written in his book Aryabhattiya that the earth is round and it rotates on its axis and during the period of eclipse the earth shadows the moon. The Astronomists accept the principles laid down by him as authentic even today.

Essay Type Questions:

Question 1.
Write an essay on the caves of Ajanta. What was the process of drawing in Ajanta?
Answer:
Caves of Ajanta The caves at Ajanta are a very good example of old architecture, craft and drawing. These caves were made in the Bhagora river valley near Aurangabad by cutting hills in second century B.C. In total there are 29 caves out of which 5 caves are Chaitvas for worshipping and the remaining are vihars for sages living.

These were abandoned after the year 490 B.C. Process of Drawing in Ajanta – The uneven walls of the hill were first made even before drawing anything on them. Cowdung, sand, rice brawn were fermented in large pits for this- purpose. Then the walls were plastered with this material. The plasters was kept one inch in thickness.

It was then treated with a solution of white line, the thickness of which was kept equal to an egg shell. Sketching was done with red colour arid then the picture was coloured with different colours. After colouring the picture and making boundaries with black colour, it was beaten with Kami (trowel) so that the colour was absorbed by the wall.

Thereafter the whole picture was treated with the solution made from finely ground smooth stone. This was called the art of Fresco.
The pictures made in Ajanta caves are famous all over the world. The picture of Buddha and many events of his life time have been drawn on stoopas in Chaityas of Ajanta caves.

Question 2.
Describe the art of making stone pillars and statues during the Moryan period.
Answer:
1. Stone Plaques –
During the regime of Emperor Ashoka, his thoughts were engraved on stone plaques and these were kept at different places in the empire. It seems that it was a way of communicating with the people by the king. Stone Pillars and Statues made on them – Many stone pillars were also erected at many places. These contained the king’s messages.

Many of these pillars had statues of different animals like lion, bullock, horse, elephant made of sand stone. The pillar at Samath and the Mehrauli are excellent examples of the contemporary art. The pillar found at Samath has four lions sitting at top with their back to each other. It has been adopted by India as its ‘National Emblem’.

Lions sitting on this pillar are facing four directions, which is a symbol of the nation’s power, valour and sovereignty. They are sitting as a round platform which contains statues of a bullock, a horse, an elephant and a lion. It has a unique place of pride in the world of the art of statue making. The pillar and statues have been polished with shining colours.

Independent Statues – Independent statues were also made during this period. The Yakhshini of Didarpur near Patliputra, the yaksha found at Patna and Parkham, the human trunk from Lohanupur are excellent examples of the development of the art during the Morya Regime.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 3.
Write an essay on making statues during Kushan and Gupta Eras.
Answer:
Making Statues during Kushan Regime – The first statue of Lord Buddha as a human being was made during the Kushan Era, which is an excellent gift of that period. Gandhar and Mathura were the main centres of this art. The statues of Buddhist and the Hindu gods, the Jain Teerthankers, two faces of Shiva i.e. Eklinga and human face together, Krishna Balram, Kartikey, Indra, Sun, Lakshmi, Saraswati etc. at Gandhar and Mathura.

The statues of the Yaksha and the Yakshini were also made and found there. Though the sculptors of Gandhar were Greek, yet the subjects of their work was Indian. The statues of Buddha in Gandhar have curly hair, tied over his head and with a hallow around his face. The clothes of these statues have an effect of transparency and cramps. Making Statues during Gupta Era – Authentic books on drawing, statue making and construction of temples were written during the Gupta era.

The ‘Art’ of this period is influenced by Indian elements. Several statues of three major religions i.e. the Hindu, the Buddha and the Jain were made during this period. The statues made in this period mainly include statues of Sheshnag, Lord Vishnu resting on his bed (in Devgarh temple, Jhansi in Uttar Pradesh), Shiv-Parvati, Trimurti. These are related to Hindu religion. Padmashan Buddha on Dharam Chakkra at Sarnath and the statues of the Jain Teerthankars were made during this era. This period is considered as the ‘Golden Period’ in the history of Indian art.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 21 Ancient Indian Economy

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

RBSE Class 6 Social Science Ancient Indian Economy Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 142.

Question 1.
Discuss why India was called a ‘Bird of Gold’?
Answer:
India – a ‘Bird of Gold’ Ancient India was called a Golden Bird or a Bird of Gold. In ancient India, trade and industries were at their highest. Products of India were in great demand due to their superior quality. As such a large quantity of our products was exported. Gold , and silver were received in payments against the goods exported.

Due to the availability of good quality products in India itself, we were not required to import from other countries. Thus gold and silver received as payments were retained in India. Gold from all over the world got accumulated in India and our stock of gold increased and India became prosperous. That is why, India was called a ‘Bird of Gold’.’

Activity:

Page No 143.

Question 1.
Prepare a list of agriculture produce of ancient India.
Answer:
Following is the list of agriculture produce of ancient India –

Question 2.
“Indian farmer is better than an average English farmer in certain matters”. Who told this?
Answer:
Dr. Voileker told in 1889 that “Indian former is better than an average English farmer in certain matters”.

Activity:

Question 1.
Which were the places where the muslin cloth was manufactured?
Answer:
Dhaka (Bengal), Lahore, Sarhind, Patna, Calcutta, Madras, Silong.

Question 2.
Which were the places where the check and striped cloth was manufactured?
Answer:
Lahore, Sarhind, Calcutta, Ahmedabad, Buhranpur, Madras, Pondicherj.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Question 3.
Which were the places where the printed cloth was manufactured?
Answer:
Samana, Patna, Dhaka, Pattan, Buhranpur, Madras etc.

Question 4.
Which were the places where the silk was produced?
Answer:

  • Dhaka
  • Benaras
  • Ahmedabad
  • Pattan.

Activity:

Page No 144.

Question 1.
Discuss, why India imported less during ancient times?
Answer:
In the ancient time, India imported less from the foreign countries. The countries of the Middle East were backward industrially and India had vast industrial resources, hence India did not import anything from them.

Page No 145.

Question 1.
What are Northern and Southern routes?
Answer:
There were two types of trade routes in India in an ancient times –

  • Northern routes and
  • Southern routes. Northern routes connected places in North India and Southern routes connected places in South India.

Question 2.
Differentiate between domestic and international trade.
Answer:
Under the domestic category, trading is done within the country where as in international category trading is done between two countries.

Question 3.
Which route was used to reach Bulkh in Asia?
Answer:
Crossing Kabul in Afghanistan, the northern- route went to Bulkh in Asia.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Activity:

Page No 146.

Question 1.
Prepare a list of commodities of India which were in demand in other countries.
Answer:

  • Muslin
  • Printed and embroidered clothes
  • Iron and Steel goods
  • Tobacco
  • Silk and Silk clothes
  • Spices
  • Copper
  • Cotton and thin clothes
  • Zinc
  • Diamonds and Jewellery
  • Sandalwood
  • Teakwood.

RBSE Class 6 Social Science Ancient Indian Economy Text Book Questions and Answers

Question 1.
Who gave the following statements?

  • Ah Indian farmer is as good as an English farmer and in certain matters he is better than the English farmer.
  • When uncivilized people lived in western Europe, India was famous for the ruler’s opulent life-style and superior craftsmanship of their people.
  • Gold is flowing out of Roman Empire due to the excessive use of Indian goods.

Answer:

  • Dr. Voilekar (1889 A.D.) told this statement.
  • This was the report of Industries Commission (1816).
  • An author named Plini told this statement.

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. A lot of goods were exported from India and ………………………….. was received as payment.
  2. Cultivation of. started in India, centuries before it …………………………. started in England.
  3. India was far ahead as compared Europe in the art of making ……………………………
  4. Iron casting furnaces of Moryan Era have been found in ……………………….
  5. ……………………. were received in India from Europe.

Answer:

  1. gold
  2. wheat
  3. ship
  4. Ishwal (Udaipur)
  5. Ivory and gold.

Question 3.
Name the goods and articles exported from India during the ancient times.
Answer:
Following goods and articles were exported from India during the ancient times –

  • Muslin
  • Printed and embroidered clothes,
  • Iron and steel goods
  • Tobacco
  • Silk and silk clothes
  • Spices
  • Wood
  • Copper
  • Zinc
  • Diamond
  • Jewellery
  • Sandalwood
  • Teakwood.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Question 4.
What do you mean- by domestit and international trade? With which countries did India have trade links during the ancient times?
Answer:
Domestic Trade – Under the domestic category trading is done within the country. International Trade – Under the international category trading is done between two countries. Trade Links of India with the Countries during the Ancient Times –
India had major trade links with Babylone, Egypt, Jawa, Sumatra and Rome etc.

  • Ivory and gold were received from Ethiopia.
  • In the third century B,C. when the Roman empire started weakening traders from India increased their trade with east Asian countries.
  • The Armenian and the Parsian traders used the route through the Punjab, Afghanistan, East Parsia and Central Asia for trading.
  • India was connected to the countries of the middle east and the southern sea through the seaport at Surat in Gujrat.
  • Ports at Machalipatnam and Coromandal coast and Hoogli in the Bay of Bengal, connected India to South Asian countries. .

Question 5.
What do you mean by the northern and southern routes? Which places were covered through the Northern route?
Answer:
There were two types of trade routes in India in ancient times –

  1. Northern route
  2. Southern route.

Mahabharat, Buddhist and Jain literature have mentioned about these routes:
1. Northern Route –
Northern route connected places in North India and Southern route connected places in South India. Starting from Tamralipty (In Bengal), the northern route passed through Patliputra, Vaishali, Kushinagar, Shravasti to Hastinapur in present Uttar Pradesh. From there, it passed through the Punjab, Delhi to Himalayan foot hills, touching Kashmir valley went through Taxila, Pushkalawati (Present Peshawar in Pakistan) to Afghanistan, crossing Kabul in Afghanistan it went to Bulkh in Asia are more route from the Punjab led to Sindhu.

2. Southern Route –
In ancient times, the southern area beyond the Vindhyachal ranges was known as Southern route. Thus it was the name of a route and an area.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Question 6.
Which are the routes covered in the Southern route?
Answer:
Southern Route The southern route passed in two directions. One direction went from Paithan situated on the banks of the Godavari in Maharashtra to the places in Bihar. The second direction passed through western sea coast from Paithan to Maheshwar on the banks of the Narmada and Ujjain in Madhya Pradesh,

then crossing Gonandha (Land of Gonds), it went to Bhilsa, Kosam, Saket (Ayodhya), Shraswati, Setanya, Kapilvastu, Pawapuri, Bhoongara, Vaishali and Rajgrih. The southern route passed through many mountain ranges. The traders had made many caves in the mountains for staying during the journey. Both land and river routes were used for trade. The traders carried goods from Champa and Mithila through boats to Tamralipti.

RBSE Class 6 Social Science Ancient Indian Economy Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Which crop was cultivated on large scale in ancient India?
(a) rice
(b) wheat
(c) tea
(d) cotton
Answer:
(d) cotton

Question 2.
Till the nineteenth century in which industry was India ahead of England?
(a) building of railways
(b) building of houses
(c) building of ships
(d) building of bridge
Answer:
(c) building of ships

Question 3.
Which were in demand all over the world?
(a) cotton
(b) muslin sarees of Dhaka
(c) woollen cloth
(d) jewellery
Answer:
(b) muslin sarees of Dhaka

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Question 4.
Which province of India was the main centre of cotton and silk?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab
(c) Bihar
(d) Bengal
Answer:
(d) Bengal

Question 5.
Which industry was very much developed in India in the 19th century?
(a) Diamond
(b) Utensils
(c) Iron
(d) Silver
Answer:
(c) Iron

Fill in the blanks:

  1. Agriculture was at an …………………………. stage in ancient India.
  2. …………………………cultivated wheat centuries earlier than the farmers of England and Europe.
  3. ………………………… was famous for its quality and fine craftsmanship on the world.
  4. Indian traders received …………………………. in payment for the good exported.
  5. ………………………… imported cloth from India.

Answer:

  1. advanced
  2. Indian formers
  3. Indian cloth
  4. gold and silver
  5. Egypt.

Compare Column ‘A’ with Column ‘B’:
Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Ishwal Iron pillar, Mehrauli
2. Mehrauli (Delhi) Furnaces of Moryan Dynasty
3. Srilanka Lack of trade with India
4. Rome Good trade with India
5. Bengal Cotton and silk industries

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Ishwal Furnaces of Moryan Dynasty
2. Mehrauli (Delhi) Iron pillar, Mehrauli
3. Srilanka Lack of trade with India
4. Rome Good trade with India
5. Bengal Cotton and silk industries

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Which crops were cultivated on large scale in India?
Answer:
Sugar, salt, tea, opium, cotton, spices, silk and sugarcane were cultivated on large scale in India.

Question 2.
Which two types of industries existed in India before the arrival of the English people to India?
Answer:
Before the arrival of the English people to India two types of industries existed in India –

  • cottage industries in village
  • large industries in cities.

Question 3.
In which industry, was India far ahead of European countries?
Answer:
India was far ahead of European countries in the art of ship building.

Question 4.
Which cloths of India were in demand all over the world?
Answer:
Thin doth made of cotton and silk and specially the muslin sarees of Dhaka, were in demand all over die world.

Question 5.
Which were the main centres of cotton industries?
Answer:
Bengal, Ahemdabad, Nagpur and Mathura were the main centres of cotton industries.

Question 6.
Which were the main industries of India?
Answer:
Cotton and silk industry, making of copperbrass and tin utensils, manufacturing of gold andsilver jewellery, made of precious stones, marble, ivory, artistic work in glass, iron industry etc. were the main industries of India.

Question 7.
With wlgph countries had India trade relations?
Answer:
India had good trade relations with Egypt, Greece, Rome, Middle-East countries, Babylone, Jawa, Sumatra etc.

Question 8.
“Indians have known the art of iron moulding since time immemorial”. Who said this statement?
Answer:
Wilson told the above statement.

Question 9.
Which was the main centre of cotton and silk cloth production?
Answer:
Bengal was the main centre of cotton and silk cloth production.

Question 10.
What does the iron pillar of Mehrauli indicate?
Answer:
Iron pillar of Mehrauli indicates that iron industry was very much developed in ancient India.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Describe the condition of agriculture in ancient India.
Answer:
Condition of Agriculture in Ancient India Agriculture was the main occupation of the ancient Indians. According to the scholars, the world learnt agriculture from India. Indian farmers cultivated wheat centuries earlier than the farmers of England and Europe. The English people were surprised to see the progress of Indian agriculture.

The way of the Indian farmer tilted his field, sowed the seeds, cleared the crop of unnecessary weeds and harvested his crop could not be seen in any other country. This was the major reason that agriculture was at an advanced stage. Food for the people and raw materials for industries were available in plenty from agriculture. Sugar, salt, tea, opium, cotton, spices, silk were produced on large scale and demand for them always existed in other countries. Cotton and sugarcane were cultivated on large scale.

Question 2.
Describe the progress of industries in India.
Answer:
Progress of Industries in India In ancient India, industries were at a developed stage. It is a well-known fact that prior to the arrival of the English people to India, Indian industries were more developed than European industries . At that time, two types of industries existed in India –

  • Cottage industries in villages and
  • Large industries in cities. The rural and cottage industries produced in a small scale and mainly catered to local demand.

While industries in cities, produced on a large scale and catered to the needs of large markets. India was far ahead of European countries in the art of ship building. Till the nineteenth century, India was ahead of England in this field. Major Industries – Following were the major industries of India –
1. Ship Building –
India was far ahead of European countries in the art of ship building, Till the nineteenth century, India was ahead of England in art of ship building.

2. Vessels –
Vessels made in India were not only superior in quality but had a better capacity to carry goods than these made in England.

3. Cloth Industry –
In 1750, India was a leading producer of cloth. Indian cloth was famous for its quality-and fine craftsmanship in the world. The cloth made of cotton and silk, specially the muslin sarees of Dhaka were in demand all over the world. Bengal was the main centre of cotton and silk cloth product outside Bengal. Ahmedabad, Nagpur and Mathura were the main centres of cotton industries.

4. Metal Industries –
Copper, brass and tin utensils were made all over the areas.

5. Gold and Silver Jewellery Industries and other Industries –
Manufacturing of gold and silver jewellery, the trade of precious stones, marbles, ivory and artistic work on glass, were other important industries of India.

6. Iron Industry –
Iron industry was very much developed in the 19th century. Wilson had said “Indians have known the art of iron moulding since times immemorial.” Iron pillar standing in the Kutab Minar in Mehrauli in 1500 years old and is a testimony to it.

Question 3.
“National and international trade was very prosperous of India before the arrival of the British in India.” Explain.
Answer:
National and International Trade of India National and international trade of India was very prosperous before the arrival of British in India. India has been trading with other countries since the year 2000 B.C. Egypt imported muslin cloth from India in ancient times. The Dhaka muslin was sold in Greece under the name of ‘Gangatika’.

Rome was also a big importer of Indian goods. Demand for silk cloth, embroidery work, precious stones and metallic goods always remained in the middle east. Since these countries were backward countries India did not import anything from them. Indian traders received gold and silver in payment for the goods exported and as such, the flow of gold into India increased. This was the main reason of prosperity of India. An author named Plini had made a complain that “Due to the use of Indian products in excess, gold is flowing out of the Roman Empire.”

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 21 Ancient Indian Economy

Essay Type Questions:

Question 1.
Discuss the condition of international trade of India.
Answer:
Condition of International Trade of India
1. Export of Goods –
Muslin, printed and embroidered cloths, iron and steel goods, tobacco, silk and silk cloths and spices were exported from India. The Indian traders received gold and silver as payment for the goods exported.

2. Trade Links of India with Foreign Countries –
India had trade links with many foreign countries during the past centuries such as Babylone, Egypt, Jawa, Sumatra and Rome etc.
Wood from the forests of Central India was exported for ship building. Copper from Khetri mines in Rajasthan was exported. Zinc xVas exported from Mewar. Diamonds, jewellery and silk were exported to Rome. Pepper was in great demand in Europe. Sandalwood and teakwood from India was exported to cities located on the southern side of the Persian Bay.

Import –
Ivory and gold were imported from Ethiopia. Mainly horses were imported into India. In the third century B.C., when the Roman Empire started weakening, traders from India had increased their trade with Asian countries. Colonies of Indians started establishing in places like Suwamdeep and Kamboj. Traders from Kalinga had trade with East India.

Great Demand of Cotton and Silk Clothes from India –
During the past, cotton and silk cloths from India had a good reputation and demand in the world market and controlled a large market share. The Armenian and the Persian traders used the route through Punjab, Afghanistan, East Parsia and Central Asia for trading. Large bundles of silk and muslin cloth were carried on camels’ backs through deserts and mountain passes.

India was connected to the countries of the middle east and the eastern sea through the sea port at Surat in Gujrat. Ports at Machalipatnam and Coromandal coast and Hoogli in the Bay of Bengal connected India to South Asian countries. Both the routes were used for international trade. International Trade through Land Routes and Sea Routes – India’s international trade was done mainly through land routes and sea routes on the Indian ocean and the Arabian Sea. After the discovery of sea-route to India, many western countries started trade with India. The French, the Dutch and the British were the major companies.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

RBSE Class 6 Social Science India under the Maurya and the Gupta Dynasties Intext Questions and Answers

Page No 137.

Question 1.
When did Acharya Chanakya take the vow and why?
Answer:
Once the Nand ruler Ghananand insulted Acharya Chanakya in his court, Acharya Chanakya took a vow to end his rule at the court itself.

Question 2.
When did Chandragupta Morya end the misrule of the Nand dynasty?
Answer:
Chandragupta Morya ended the misrule of the Nand dynasty in 322 B.C.

Question 3.
Who wrote the book named ‘Indica’?
Answer:
Magasthanese wrote the book named ‘Indica’.

Question 4.
Who was the father of Ashoka, the Great?
Answer:
Bindusar was the father of Ashoka, the Great.

RBSE Class 6 Social Science India under the Maurya and the Gupta Dynasties Text Book Questions and Answers

Write correct answers of questions 1 – 3 in brackets:

Question 1.
In which University was Acharya Chanakya a teacher?
(a) Nalanda
(b) Taxila
(c) Banaras
(d) Vikramshila
Answer:
(b) Taxila

Question 2.
Whose emissary was Magasthanese?
(a) Alexandra
(b) Selucas
(c) Chandragupta Morya
(d) Emperor Ashoka
Answer:
(b) Selucas

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 3.
Which Emperor had the title of Vikramaditya?
(a) Alexandra
(b) Chandragupta II
(c) Chandragupta Morya
(d) Emjperor Ashoka
Answer:
(b) Chandragupta II

Question 4.
Who wrote the book titled ‘Arthashastra’?
Answer:
Acharya Chanakya wrote the book titled ‘Arthashastra’.

Question 5.
Which Morya king was known as Amitraghat?
Answer:
Bindusar was known as Amitraghat.

Question 6.
Name the capital of Magadh.
Answer:
Patliputra was the capital of Magadh.

Question 7.
During whose regiriie did the Chinese tourist Fahiyan visit India?
Answer:
The Chinese tourist Fahiyan visited India during the regime of Chandragupta-II.

Question 8.
What was Emperor Ashoka’s Dhamm?
Answer:
Ashoka’s Dhamm –
Emperor Ashoka appointed teachers to educate the people who were called Dhamm Mahamatyas. This moralistic education imparted to the people was known Ashoka’s Dhamm. People were encouraged to behave decently with others. It included daily routine policies like not to fight with neighbours and have amicable relations with followers of other religions.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 9.
Name the Navratnas of Chandragupta II’s court.
Answer:
Following were the names of the Navratnas of Chandragupta II’s court –

  • Poet Kalidas
  • Dhanvantri
  • Khashpanak
  • Amar Singh
  • Shanku
  • Vetal Bhatt
  • Ghatkarpur
  • Varahmihir
  • Vas-ruchi.

Question 10.
What is written by the Chinese visitor Fahiyan about the Gupta Empire?
Answer:
Description of Chinese Visitor Fahiyan about the Gupta Empire The Chinese tourist Fahiyan visited India during Chandragupta II’s regime. He has written that people were happy. Physical and capital punishments did not exist. Nobody except Chandals ate meat or drank wine. People did not lock their houses during the regime of Chandragupta II.

The regime of Chandragupta II was known for people’s prosperity and happiness. During the regime of Gupta Dynasty, the people were happy. Kings were kind. There was no dearth of money. There was prosperity and progress all around. Gold coins were in circulation. There was unprecedented progress in the fields of arts and literature.

Question 11.
What were the welfare activities of Emperor Ashoka?
Answer:
Welfare Activities of Emperor Ashoka Emperor Ashoka spent all his life for the welfare of people after Kalinga war. Following were his welfare activities –

  • Ashoka constructed roads – hospitals, dharamshalas and planted shadowy trees on the sides of roads for the benefit of his people and animals.
  • He got it declared that any person can meet him any time for solving any problem being faced by him/her.
  • uring the regime of Ashoka, the Great, miseries of general people were reduced to a great extent and their moral standards improved considerably well.

Question 12.
Why is the Gupta dynasty period considered as Golden period of Indian history?
Answer:
Gupta Dynasty –
Golden Period of Indian History – During the regime of Gupta dynasty, there was a great progress in the social, religion, political, cultural and economic fields. Unprecedented progress was achieved in the fields of arts and literature. Hence Gupta dynasty’s regime is considered as Golden period in the Indian history. On the following basis, Gupta dynasty’s regime is considered as Golden period in the Indian history. .
1. The Age of Great Kings –
There were many great kings in the Gupta dynasty. They were very powerful and efficient rulers. Chandra- gupta-I, Samundragupta, Chandragupta-II, Skandgupta etc. were such great kings of Gupta’s dynasty who got glorious victories and extended the Gupta Empire.

2. Establishment of Political Unity –
The Gupta rulers established a great empire and founded political unity in it. The Gupta rulers created the feelings of nationalism in the country.

3. Efficient Rulers –
The Gupta rulers were not only great conqueror but efficient rulers also. They established a strong and efficient government and consequently there was law and order in the whole empire.

4. Progress of Literature –
Unprecedented progress was achieved in the field of literature. The great poet Kalidas wrote ‘Raghuvansh’, Meghdut, Malvikagnimitram, Abhigyanshakuntalam etc.

5. Progress of Arts –
Great progress was achieved in the fields of architecture, sculpture and paintings. During the Gupta regime, many large temples were made. Among them, Vishnu temple of Tigwa, temple of Devgarh and Shiv temple of Bhumra are very famous.

6. Progress of Science –
Great progress was achieved in the fields of science, astronomy, medical science etc. Aryabhatta, Varahmihir, Brahamgupta were great astronomists and mathematicians.

7. Economic Progress –
There was a great prosperity in the Gupta regime. Agriculture, crafts and trade, all were flourished during this regime.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 13.
Describe the personality of Samudra- gupta.
Answer:
Personality of Samudragupta Following were the main characteristics of the personality of Samudragupta –
1. Brave Warrior –
Samudragupta was brave warrior and great conqueror. He defeated all the rulers of northern India and extended his regime to south and east also. After winning a large area of India, he performed an ‘Ashwamedh Yagya’. The commemorative gold coins bearing the image of horse over them, were circulated.

2. A Great Scholar and Patron of Scholars –
Samudragupta was a great scholar. He was also the patron of scholars. There were many scholars in his court. Harishen was his minister and writer who wrote ‘Prayag Prashashti’. It has description about the various battles that Samudragupta had won. Samudragupta was also a musician and played the veena.

3. Religious Man –
Samudragupta was a religious man. He respected all the religions. Though he ruled over the country according to vedic traditions, yet his religious policy towards the people was very liberal.

4. Efficient Ruler –
Samudragupta was an efficient ruler. He loved and cared for his people.

RBSE Class 6 Social Science India under the Maurya and the Gupta Dynasties Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Who ruled Magadh empire before foundation of the Moryan dynasty?
(a) Bimbisar
(b) Ajatshatru
(c) Chandragupta Morya
(d) Ghananand
Answer:
(d) Ghananand

Question 2.
Acharya Chanakya was a teacher at –
(a) Patliputra University
(b) Taxila University
(c) Vikramshila University
(d) Nalanda University
Answer:
(b) Taxila University

Question 3.
Who is known by the name of Kautilya?
(a) Chandragupta Morya
(b) Ghananand
(c) Acharya Chanakya
(d) Bindusar
Answer:
(c) Acharya Chanakya

Question 4.
Who defeated Selucas, heir to Alexander, the Great?
(a) Ashoka
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta-II
(d) Chandragupta Morya
Answer:
(d) Chandragupta Morya

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 5.
Who was Magasthanese?
(a) Chandragupta’s advisor
(b) Ruler of Afghanistan
(c) Emissary of Selucas
(d) Commander of Selucas
Answer:
(c) Emissary of Selucas

Fill in the blanks:

  1. Chandragupta Morya defeated ………………………….. heir to Alexander the Great.
  2. ………………………….. is also known by the name Amitraghal
  3. In Ashoka’s plaques, his name is written as ………………………….. and ‘Ashoka’.
  4. ………………………….. was a strong kingdom in the neighbourhood of Magadh and Ashoka wished to conquer it.
  5. Most of Ashoka’s scriptures are written ………………………….. in language which was the language of
    common people.

Answer:

  1. Selucas
  2. Bindusar
  3. Devanam Priyadarshi
  4. Kalinga
  5. Prakrit.

Compare Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Chandragupta Morya 269 B.C.
2. Ashoka 322 B.C.
3. Indica Chanakya
4. Arthshastra Magasthanese

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Chandragupta Morya 322 B.C.
2. Ashoka 269 B.C.
3. Indica Magasthanese
4. Arthshastra Chanakya

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
By which name is known Chanakya?
Answer:
Chanakya is known by the name of Kautilya.

Question 2.
Who was Selucas?
Answer:
Selucas was an heir to Alexander, the Great.

Question 3.
Which provinces were wrested by Chandragupta Morya after defeating Selucas?
Answer:
After defeating Selucas, Chandragupta Morya wrested Kandhar, Kabul, Hirat and parts of Baluchistan from Selucas.

Question 4.
Who was Magasthanese?
Answer:
Magasthanese was an emissary of Selucas. He spend years in Chandragupta’s court at his capital Patliputra.

Question 5.
Who wrote ‘Indica’?’
Answer:
Magasthanese wrote ‘Indica’ in which the system of governance during Chandragupta’s regime has been described.

Question 6.
Who was Bindusar?
Answer:
Bindusar was the son of Chandragupta Morya. He ruled up to 272 B.C.

Question 7.
In Ashoka’s plaques, what names have been written in his plaques?
Answer:
In Ashoka’s plaques, his name is written as ‘Devanam Priyadarshi’ and ‘Ashoka’.

Question 8.
Why did Ashoka attack Kalinga?
Answer:
Kalinga was a strong kingdom in the neighbourhood of Magadh and Ashoka wished to conquer it.

Question 9.
What was the impact of victory of Kalinga?
Answer:
Ashoka was shocked to see the great harm to humanity caused by his victory over Kalinga, he decided not to have any war in future.

Question 10.
In which language are most of the scriptures of Ashoka written?
Answer:
Most of the scriptures of Ashoka are written in Prakrit language.

Question 11.
Who were Dhamm Mahamatyas?
Answer:
Ashoka appointed Dhamm Mahamatyas to preach the teachings of his Dhamm.

Question 12.
Why did Ashoka organise the third conference of Buddhism?
Answer:
Ashoka organised the third conference of Buddhism at Patliputra to sort out differences amongs the followers of the Buddhist religion.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 13.
Which Buddhist preachers were sent to Sinhal (Sri Lanka) by Ashoka?
Answer:
Ashoka sent Mahendra and Sanghmitra to Sinhal (Sri Lanka) to preach Buddhist religion.

Question 14.
What were Samudragupta’s achieve – ments?
Answer:
Samudragupta defeated all the rulers in northern India and extended his regime to south and east. He performed an ‘Ashwamedh Yagya’.

Question 15.
Who was Harishen?
Answer:
Harishen was the minister of Samudragupta and writer of ‘Prayag Prashasti’ which has description about the various battles that Samudragupta had won.

Question 16.
Who held the title of Vikramaditya and why?
Answer:
After winning the different battles, the title of Vikramaditya was prefixed to his name.

Question 17.
How many scholars were there in the court of Chandragupta-II?
Answer:
There were many scholars in the court of Chandragupta-II and they were called ‘Navratanas’.

Question 18.
Which Chinese tourist visited India during the regime of Chandragupta?
Answer:
The Chinese tourist Fahiyan visited India during the regime of Chandragupta II.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on Acharya Chanakya.,
Answer:
Acharya Chanakya Acharya Chanakya was a teacher at Taxila University. Once the Nand ruler Ghananand insulted Chanakya in his court. Chanakya took a vow to end his rule at the court itself. Chanakya trained Chandragupta Morya and made him ruler of Magadh. He himself became his Prime Minister and completed his vow.

Acharya Chanakya was an expert scholar of economics and political science. He wrote a book titled ‘Arthashastra’ in which the system of governance and the political system during the Morya dynasty has been described. Acharya Chanakya was a clever politician. He is also known by the names of Kotilya and Vishnugupta.

Question 2.
Describe the achievements of Chandragupta Morya.
Answer:
Achievements of Chandragupta Morya:

  • With the-help of Acharya Chanakya, Chandragupta Morya defeated the Nand ruler Ghananand and became the ruler of Magadh in 322 B.C.
  • He was a great conqueror. He established a large empire by conquering small kingdoms.
  • He also defeated Selucas, heir to Alexander the Great, and wrested Kandhar, Kabul, Harat and parts of Baluchistan from him. Selucas’ daughter was also married to Chandragupta Morya.

Question 3.
Write a short note on Bindusar.
Answer:
Bindusar Bindusar was the son of Chandragupta Morya. He is known by the name of Amitraghat. He ruled upto 272 B.C. Acharya Chanakya also served him as his principal advisor.

Question 4.
Write a short note on Ashoka, the Great.
Answer:

  • Ashoka was the son of Bindusar. In Ashoka’s plaques, his name is written as Devanam Priyadarshi and Ashoka. He ruled from 269 B.C. for about 30 years and during this periods he got almost whole India under his empire. He also conquered Kalinga and after the victory of Kalinga, he decided not to have any war in future.
  • Ashoka introduced Dhamm and appointed teachers for this purpose who were called Dhamm Mahamatya.
  • He sent different Buddhist preachers to different parts of the world for spreading the teachings of Buddhism.
  • He spent all his life for the welfare of people after Kalinga war.

Question 5.
Describe the achievements of Samudragupta.
Answer:
Achievements of Samudragupta

  • Samudragupta was the able soil of Chandragupta-I. His mother’s name was Kumar Devi. He was one of the greatest emperors, not only of the gupta dynasty but also of all the dynasties that ruled over India. He was a great warrior. He defeated all the rulers of Northern India and extended his regime to South and East.
  • Samudragupta performed an ‘Ashwamedh Yagya’.
  • There was a great progress in arts and crafts, political and cultural field in the regime of Samudragupta.
  • He was a great scholar and patron of scholars. Harishen was a great scholar of his court who wrote ‘Prayag Prashashti’. He was a musician and played veena.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 6.
Discuss the achievements of Chandragupta-II.
Answer:
Achievements of Chandragupta-II

  • Chandragupta-II was the son of Samudragupta. Like his father, he was an able and intelligent ruler. He defeated the rulers of the Shak and Kushan dynasties. His empire was spread over a large part of India. After winning the different battles the title of ‘Vikramaditya’ was prefixed to his name.
  • Chandragupta-II was a good scholar and patron of scholars. There were nine scholars in his court and they were called ‘Navratanas’.
  • He was an efficient ruler. The Chinese tourist Fahiyan visited India during his regime. He has praised the good governance system of Chandragupta.

Question 7.
Write a short note on Ashoka’s Dhamm.
Answer:
Ashoka’s Dhamm Ashoka was a disciple of Buddhist religion but he respected all the religions. He introduced Dhamm’ and appointed teachers for preaching it who were called ‘Dhamma Mahamatyas’. This moralistic education imparted to the people was known as Emperor Ashoka’s Dhamm. Teachings of Dhamm:

  • People were encouraged to behave decently with others.
  • Not to fight with neighbours and have amicable relations with the followers of other religions.

Question 8.
Write a short note on Magasthanese.
Answer:
Selucas had sent Magasthanese to the court of Chandragupta Morya as his emissary. He spent years in Chandragupta’s court at his capital Patliputra. Magasthanese wrote a book titled ‘Indica’ during this period, describing the system of governance during Chandragupta’s regime. Although ‘Indica’ is not available in the original form, but the Greeks have included some of the instances described in it into their literature.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

RBSE Class 6 Social Science Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 133.

Question 1.
Collect information about Buddhist and the Jain religions.
Answer:
Buddhist Religion –
Gautam Buddh was the founder of the Buddhist religion. He was bom in 563 B.C. in Lumbini. His father was Shuddhodhan who was ruler of Kapilvastu. He left his palace in the age of 30 years in search of truth. At last he was successful in attaining the knowledge of truth. After this, he began to preach his teachings. Teachings of Mahatma Buddh – Following are the teachings of Mahatma Buddh –

  • Fourth Arya Truths
  • Astangic Path
  • Middle Path
  • Karamvad and re-birth
  • Nirwan
  • Ten Principles of Morality (Ten Sheel)
  • Opposition of caste system.

Jain Religion – Mahavir Swami was the 24th Tirthanker of Jainism. He was bom in 599 B.C. in Kundgram near Vaishali. He left his house at the age of 30 years in search of truth. At last he was successful in attaining ‘Kewalya’. After attaining ‘Kewalya’ he began to preach his teachings. Teachings of Mahavir Swami (Principles of Jainism) –

  • Nirwan
  • Tri-ratna
  • Panch Mahavarat Karamvad and re-birth
  • Siadvad
  • No belief in vedas
  • Opposition of caste system. (Think and Answer)

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Page No 133.

Question 1.
What was the impact of the use of iron on agricultural production?
Answer:
About 700 years B.C., the use of iron increased. Different tools made of iron were used for agriculture resulting into increase in agricultural production.

Question 2.
How did the development of agriculture help the development of cities?
Answer:
Due to the increase of agricultural production the population also increased resulting in the development of the cities. At this time, many cities were also established and flourished on the banks of the Ganga and the Yamuna rivers. These include Indraprastha, Hastinapur, Kaushambi and Benaras, which are famous even today.

The Ganga river itself was an important trade route and it was possible to reach the sea through it. In addition to this, iron ore was found in abundance in the area of Ganga Ghati. Due to these reasons, some kingdoms increased their areas and influence. The kingdom of Magadh increased its area.

RBSE Class 6 Social Science Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms Text Book Questions and Answers

Write correct answers from questions 1 to 3 in brackets:

Question 1.
The capital of Matasya Kingdom was –
(a) Virat Nagar
(b) Varanasi
(c) Mathura
(d) Ayodhya
Answer:
(a) Virat Nagar

Question 2.
The Kingdom situated in South was –
(a) Matasya
(b) Shoorsen
(c) Magadh
(d) Ashmak
Answer:
(d) Ashmak

Question 3.
The first mention about the sixteen kingdoms is found in –
(a) Anguttar Nikay
(b) Rigved
(c) Atharwed
(d) Upnishad
Answer:
(a) Anguttar Nikay

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 4.
What do you mean by ‘Janapad’?
Answer:
Janpad means the place where people live. In the beginning, people lived collectively at one place on the basis of their family or relations. Area inhabited by the family was known as its ‘Janpad’. These Janpads had their own rules and legal system. Some of them were ruled by kings where arid some were democratic.

Question 5.
How was a kingdom formed?
Answer:
Nearly 2500 years ago, some of the Janpads became very powerful. These Janpads merged smaller Janpads into their state and they became kingdoms. Every kingdom had its own capital. Many of these capitals were protected by forts around them.

Question 6.
Which kingdom existed in Rajasthan during the Mahabharat era?
Answer:
During the Mahabharat era in Rajasthan Matasya kingdom existed its capital was Viratnagar (on Jaipur-Alwar route, present name Bairath).

Question 7.
Write names of the main kingdoms.
Answer:
The following were the names of the main Kingdoms during sixth century B.C. –

  • Ang
  • Magadh
  • Kashi
  • Kausal
  • Vajji
  • Malla
  • Chedi
  • Vats
  • Kuru
  • Pailchal
  • Matasya
  • Shoorsen
  • Ashmak
  • Awanti
  • Kamboj
  • Gandhar

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 8.
Write names of the main rulers of Magadh.
Answer:
Following are the names of the main rulers of Magadh –

  1. Haryank Clan
    • Bimbisar
    • Ajatshatru
  2. Shishunag Clan
    • Shishunag
  3. Nand Clan
    • Mahapadamnand
    • Ghananand.

Question 9.
Comment of the system of governance during the kingdom period.
Answer:
The system of governance during the Kingdom period – Following were the salient features of the system of governance during the kingdom period –
1. Prevalent of both the Monarchy and Republican System –
In the kingdom system, both the monarchy and republican systems were prevalent for the purpose of governance. The main difference between them was that in a monarchy, all the power were centralized in one person and passed on to the next in the family after him whereas in a republic, it was decentralized between a group of persons elected by the public.

2. King –
The ruler of the kingdom was called ‘Ganpati’ or King. Usually he was elected and he worked for the welfare of the public.

3. Cabinet –
The cabinet assisted in governing by advising the Ganpati or king on various matters. It was considered most important unit of government.

4. Council –
It was like present day Loksabha. Its members were elected by the public. The Ganpati and cabinet informed the council about governance. Ganpati and cabinet also participated in the meetings held in the council.

5. Army and Police –
Army and its chief were responsible for the protection of the kingdom from outside. During the period of war, public co-operated with the army. The police system was maintained for taking care of law and order in the capital and big cities.

6. Justice –
Republics had good system of justice. Lower courts after processing the case against the guilty submitted it to higher courts which reviewed the case and if found necessary, acquitted the person. The king was the highest authority who declared penalty after scrutiny by all the courts.

7. Taxes and Income –
The rulers of large kingdoms constructed large forts and kept large armies for their protection. This required large resources and employees were paid from the treasury. Such large expenses could not be met with the gifts presented to the king. Therefore a system of collecting taxes was introduced.

Agriculture, trade and various professions were brought under taxation and tax was collected from the public. Income from forests and mines was considered as income of the state from which expenses of cabinet, army and police were met out.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 10.
How was Magadh kingdom transformed into an Empire? Describe in detail.
Answer:
Transformation of Magadh Kingdom into an Empire There were 16 kingdoms in India in sixth century B.C. out of these 16 kingdoms, Magadh was politically, geographically and strategically important which merged or occupied other kingdoms and made itself an empire. In the 200 years between fourth and sixth century B.C., Magadh became an important and powerful empire. Reasons of the Rise of Magadh as an Empire – Following were the main reasons of the rise of Magadha as an empire –
1. Availability of Elephants –
Some parts of the Magadh empire had dense forests where elephants were found in abundance and they could be caught. The elephants formed an important part of the army.

2. Surrounded by Ganga and some Rivers –
Magadh was surrounded by. the Ganga and some rivers which were important sources of transportation, irrigation and drinking water. Land of the kingdom was fertile and agriculture production was very good.

3. Availability of Iron-ore –
Iron-ore was found in abundance in the area, which was extracted from the mines and used for making various tools and weapons.

4. Geographical Situation of Magadh –
The original capital of Magadh was Girivraj which was surrounded by hills which helped in its security. Later on Rajgrih and Patliputra became its capitals. Rajgrih and Patliputra were also located at strategically important places. Rajgrih was surrounded by five hills which made it invincible whereas Patliputra was encircled by the.

Ganga and some other rivers Hence it was very difficult to cross them and occupy them without sufficient resources. Contribution of the Rulers of Magadh in the Development of Magadh – The rulers of Magadh were very powerful and efficient. They also helped in transforming Magadh into an empire.

5. Contribution of Bimbisar and Ajatshatru in the Development of Magadh – Bimbisar and Ajatshatru gave an important contribution in the rise and development of Magadh. They conquered many kingdoms and extended the empire of Magadh.

6. Contribution of the Rulers of Nand Clan in the Development of Magadh –
The rulers of the Nand clan had a large organised army ‘ and developed a well organised governing system. They made Patliputra an important centre of north India. Soon Patliputra became important not only politically but also for education and culture. The Nand rulers also implemented new system of weighing and measurement.

The development in Magadh Kingdom reached such heights that the empire lasted for 1000 years and remained important and powerful. The Maurya Empire was established on fhis foundation. The Greek sources tell us that during the times of Alexander, the Great, the territory beyond the river Vyas was under a great empire with its capital at Patliputra. The rulers of Nand clan had a great army and large resources. Fearing defeat against this army, Alexander, the Great, did not move beyond the Vyas river.

RBSE Class 6 Social Science Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
The capital of Matasya was –
(a) Alwar
(b) Bharatpur
(c) Karauli
(d) Viratnagar
Answer:
(d) Viratnagar

Quesiton 2.
The capital of Kashi was –
(a) Lucknow
(b) Ayodhya
(c) Varanasi
(d) Champa
Answer:
(c) Varanasi

Question 3.
Which was like present day Loksabha?
(a) Samiti
(b) Sabha
(c) Cabinet
(d) Council
Answer:
(d) Council

Question 4.
The original capital of Magadh was –
(a) Patliputra
(b) Vaishali
(c) Girivraj
(d) Ayodhya
Answer:
(c) Girivraj

Question 5.
Which was a federal kingdoms consisting of eight small kingdoms?
(a) Chedi
(b) Vajji
(c) Vatsa
(d) Panchal
Answer:
(b) Vajji

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Fill in the blanks:

  1. About …………………………… B.C., the use of iron increased.
  2. In the sixth century B.C. in India, the kingdoms were …………………………… in number.
  3. The Nand rulers implerhented new system of weighing and ……………………………
  4. The capital of Vajji was ……………………………
  5. Indraprastha was the capital of ……………………………

Answer:

  1. 700 years
  2. 16
  3. measurement
  4. Vaishali
  5. Kura.

Compare Column ‘A’ and Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kausal Alwar to Chambal
2. Matasya Awadh area
3. Shoorsen Ujjain
4. Avanti Mathura
5. Gandhar East Afghanistan

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kausal Awadh area
2. Matasya Alwar to Chambal
3. Shoorsen Mathura
4. Avanti Ujjain
5. Gandhar East Afghanistan

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by ‘Janpad’?
Answer:
‘Janpad’ means the place, where people live.

Question 2.
Where was Matasya situated?
Answer:
The Matasya kingdom was spread from Alwar to the Chambal river in Rajasthan.

Question 3.
Name the four strong kingdoms during Lord Buddha’s time.
Answer:

  • Kausal
  • Vats
  • Magadh
  • Avanti

Question 4.
Where was Kura kingdom situated? What was its capital?
Answer:

  • Kura kingdom included areas around the present day Delhi.
  • Its capital was Indraprasth.

Question 5.
Who was called the ruler of the kingdom?
Answer:
The ruler was called Ganpati or king.

Question 6.
Which was considered as the most important unit of government in kingdom?
Answer:
Cabinet was considered the most important unit of government in kingdom.

Question 7.
Who was the highest authority who pronounced penalty after scrutiny by all the courts?
Answer:
The king was the highest authority who pronounced penalty after scrutiny by all the courts.

Question 8.
Which things were brought under taxation in the kingdoms ?
Answer:
Agriculture, trade and various professions were brought under taxation in the kingdoms.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 9.
Name the four cities which flourished on the banks of the Ganga and the Yamuna rivers.
Answer:

  • Indraprastha
  • Hastinapur
  • Kaushambi
  • Benaras.

Question 10.
Whowere the powerful rulers of Haryank clan of Magadh?
Answer:
Bimbisar and Ajatshatra were the powerful rulers of Haryank clan of Magadh.

Question 11.
Who introduced new system of weighing and measurement in Magadh?
Answer:
The Nand rulers introduced new system of weighing and measurement in Magadh.

Question 12.
Who did not move beyond the Was river fearing defeat against the army of Nand ruler?
Answer:
Alexander, the Great, fearing defeat against the army of Nand ruler, did not move beyond the Vyas river.

Question 13.
Who conquered and finished the Nand clan?
Answer:
Chandra Gupta Maurya conquered and finished the Nand clan and found the Maurya Empire.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on Kingdom.
Answer:
Nearly 2500 years ago, some of the Janpads became very powerful. These Janpads merged smaller Janpads into their state and they became kingdoms. Every kingdom had its own capital. Many of these capitals were protected by forts around them. Rulers of the kingdoms had their own regular army. Sepoys were employed throughout the year for a certain amount paid on salary to them. These kingdoms were 16 in numbers.

Question 2.
What do you know about Matasya kingdom?
Answer:
The Matasya kingdom was spread from Alwar to the Chambal river in Rajasthan. Viratnagar which is on Jaipur-Alwar route and whose present name is Bairath, was the capital of this kingdom. According to Mahabharat, Pandavas spent sometime in hiding there.

Question 3.
Describe the system of justice in republics.
Answer:
Republics had good system of justice. Lower courts after processing the case against the guilty person submitted it to the higher courts which reviewed the case and if found necessary, acquitted the persons. The king was the highest authority who pronounced penalty after scrutiny by all the courts.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 4.
What were the causes of establishment of the cities on the banks of Ganga and Yamuna rivers in 700 years B.C.
Answer:
Around 700 years B.C. many cities were established and flourished on the banks of the Ganga and the Yamuna rivers. These included Indraprastha, Hastinapur, Kaushambi and Benaras which are famous even today. Following are the reasons of their establishment –

  • The Ganga river itself was an important trade route and it was possible to reach the sea through it.
  • Iron-ore was found in abundance in the area of Ganga Ghati. Due to this, many crafts developed there. Due to these reasons some kingdoms increased their areas and influence.

Question 5.
What were the reasons for the importance of the Magadh Empire?
Answer:
Following were the reasons for the importance of the Magadh empire –
1. Availability of Elephants –
Some parts of the Magadh empire had dense forests where elephants were found and they could be caught. The elephants formed an important part of the army.

2. Surrounded by Ganga and Rivers –
Magadh was surrounded by the Ganga and some rivers which were important sources of transportation, irrigation and drinking water. Land was fertile and agriculture production was very good.

3. Availability of Iron-ore –
Iron-ore was found in abundance in the area which was extracted from the mines and used for making various tools and weapons.

4. The original capital of Magadh was Girivrij surrounded by hills which helped in its security. Later on Rajgrih and Patliputra became its capitals. They were also located at strategically important places. Rajgrih was surrounded by five hills which made it invincible whereas Patliputra was encircled by the Ganga and some other rivers. Hence it was very difficult to cross them and occupy them without sufficient resources.

Question 6.
What was the contribution of Nand rulers in the development of Magadh empire?
Answer:
The Nand rulers had a large organised army and developed a well organised governing system. They made Patliputra an important centre of North India under these rulers. Soon Patliputra became important centre not only politically but also for education and culture.

The Nand rulers also implemented new system of weighing and measurement. The development in Magadh Kingdom reached such heights that the empire lasted for 1000 years and remained important. Nand rulers had a great army and resources. Fearing defeat against this army, Alexander the Great, did not move beyond the ‘Vyas’ river.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Essay Type Questions:

Question 1.
Describe the kingdoms of India during the sixth century B.C.
Answer:
Kingdoms of India The number of kingdoms in India during the sixth century B.C. was 16. Following were the major kingdoms –
1. Mataysa –
This kingdom was spread from Alwar to the Chambal river in Rajasthan. Its capital was Viratnagar which is situated on Jaipur-Alwar route and its present name is Bairath. According to Mahabharat, Pandavas spent sometime in hiding there.

2. Kashi –
Probably this kingdom was the strongest kingdom in the beginning. Its capital was Varanasi which was . famous for its prosperity education and crafts. It merged into Kaushal kingdom at the time of the end of kingdomship.

3. Kausal –
This kingdom was spread in Awadh area of Uttar Pradesh. Ayodhya is described as its capital in the Ramayana. It was ruled by Dalip, Raghu, Dashrath and Sri Ram of Suryavanshi clan in the ancient times. According to the Buddhist scriptures, its capital was Shravasti. This kingdom was one of the four strong kingdoms during Lord Buddha’s time.

4. Ang –
This kingdom was situated at west of Magadh. Munger, Bhagalpur districts of the present day Bihar were included in it. River Champavati flowed between Magadh and Angl Champa was its capital. This was the famous centre of trade and civilization. Ang and Magadh always fought wars and in the end Ang was merged into Magadh.

5. Magadh –
Areas of Gaya and Patna districts of Bihar were included in its area. The oldest capital of this kingdom was Girivraj and later on Rajgrih and Patliputra became its capitals. Initially it was a small state which gradually increased its area and strength. It was one of the four major kingdoms of Lord Buddha’s period.

6. Vajji –
This kingdom was situated in the north of the river Ganga upto the hills of Nepal. The river Gandak formed its boundaries on west and it was spread upto the banks of Kosi and the Mahanandi rivers. It was a federal kingdom consisting of eight small kingdoms. Vaishali was its capital. It was a strong kingdom during the period of Lord Buddha and Lord Mahavir. Later on the king of Magadh merged it into Magadh Empire.

7. Malla –
It was a republic and it was divided into two parts. One part had Kushinara (present day Kushi Nagar in Deoria district of Uttar Pradesh) as its capital and the other’s capital was Pawa. Mallas were famous for their courage and love for wars. It was ultimately conquered by Magadh.

8. Chedi –
It was situated in the west of the present day Bundelkhand. Shakatimati, which is called Satyawati in Buddhist writings, was its capital. Rigved also has description about Chedi clan. King Shishup’al of this kingdom has been mentioned in Mahabharat. Under his rule the state achieved a very good progress. A branch of this clan was established in Kalinga.

9. Vatsa –
It was situated in the south of the Ganga and west of Kashi and Kausal. Its capital was Kaushambi which was famous for trade. It is about 48 kms away from Allahabad. During the period of Lord Buddha, King Udayan, ruled the state. Udayan was a brave and powerful king. After his death, it was forcefully merged with Magadh. It was also one of the four strong kingdoms of Lord Buddha’s period.

10. Kuru –
It included areas around the present day Delhi. Indraprastha was its capital and its remains are still found in Indraprastha village near Delhi. It was a famous kingdom of the Mahabharat era. Hastinapur was another important town of the kingdom.

11. Panchal –
This kingdom was spread in Ruhelkhand and central Doaba. It was divided into two parts – North Panchal and South Panchal. Ahichhatra was the capital of North Panchal and Kampilya was the capital of South Panchal. It was a republic.

12. Shoorsen –
Mathura was its capital. The Purans and Mahabharat have described the kings of this kingdom as belonging to Yadu or Yadav clan. Lord Krishna was born in the Yadav clan of this kingdom.

13. Ashmak –
This kingdom was situated on the banks of the Godavari in South. Potali or Podan was its capital. Later on, Avanti got it merged with itself.

14. Avanti –
The present day Ujjain and part of the Narmada valley formed this kingdom. It was also divided into two parts – Ujjain was the capital of the northern part and Mahismati was the capital of the southern part. It was one of the four strong kingdoms of Lord Buddha’s period. It was merged with Magadh ultimately.

15. Gandhar –
This kingdom was located in (now Peshawar and Rawalpindi districts of Pakistan), East Afghanistan. Kashmir and Taxila were also included in it and Taxila was its capital city.

16. Kamboj –
This kingdom was in the north-western India adjacent to Gandhar (Regions of Northern Kashmir, Palmeer and Badkhasha area) Rajpur and Dwark were two important cities. It was initially a kingdom and later on became a republic.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

RBSE Class 6 Social Science Vedic Culture and Civilization Intext Questions and Answers

Activity:

Page 122.

Question 1.
From where do we get knowledge of the vedic culture?
Answer:
We get the knowledge of the vedic culture from the vedas and the vedic literature.

Question 2.
Into how many periods can the vedic period be divided?
Answer:
The vedic period can be divided into two periods

  • Pre-vedic period
  • Post-vedic period.

Question 3.
Tell the meaning of ‘Vasudhaiv Kutumbkam’.
Answer:
Vasudhaiv Kutumbkam means “All the living beings on the earth belong to one family.”

Activity:

Page No 123.

Question 1.
With the help of your teacher know the present names of following ancient places –

  1. Indraprastha
  2. Patliputra
  3. Mithila
  4. Kaushal.

Answer:
Names of Ancient Present Names Places

1. Indraprastha Religions of Delhi and Meerut
2. Patliputra Districts of Gaya and Patna
3. Mithila Modem Janakpur
4. Kaushal Regions of Ayodhya Faizabad of Uttar Pradesh

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Activity:

Page No 125.

Question 1.
Specialities of a joint family.
Answer:
Joint family system prevailed during the vedic period.

  1. Mother-father, brother-system, uncle-nephew, son-grandson etc. lived together in the joint jamily.
  2. Members upto four-five generations lived together.
  3. One basic principle of joint family was the need to protect the family’s property and prosperity. The other basic principle was to make arrangements of livelihood of the joint family.
  4. All members of the family contributed to the sources of livelihoods of the family which were mainly agriculture, cattle rearing and cottage industries etc.
  5. Their lives were happy and peaceful.
  6. Though the head of the family was always man women occupied an important places in the family activities.

Question 2.
What was the medium of education during the vedic period?
Answer:
Medium of education during the vedic period was Sanskrit.

Question 3.
Tell us the names of main learned ladies of the vedic period.
Answer:
Following were the names of main learned ladies of the vedic period –

  1. Ghosha
  2. Apala
  3. Lpamudra
  4. Sharddha.

Question 4.
How many ceremonies were required to be performed by one during the vedic period?
Answer:
16 ceremonies were required to be performed by the people during the vedic period.

Activity:

Page No 126.

Question 1.
Which are the law formulating institutions in our ceremony? Prepare a list.
Answer:
Following are the law formulating institutions in our country –

  • Parliament (At the central level),
  • Legislative Assemblies of the States (At the provincial level)

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Activity:

Page No 128.

Question 1.
Prepare a list of the vedic period traditions and ceremonies (rituals) which are being practised during the present days also.
Answer:
Following are the traditions and ceremonies (rituals) which are being practised during the present days also –

  • Garbhadhan
  • Puvsvan
  • Seemantanayan
  • Jat Karma
  • vamkarma
  • Vishkraman
  • Annprashan
  • Chura Karma,
  • Vamabedh
  • Vidyaranbh
  • Upnayan
  • Vedarambh
  • Veshant
  • Samavartan
  • Marriage
  • Antyashti (Death).

Tradition –

  • Varna system based on karma and labour.
  • Joint family system.
  • Performing yogna by men and women.

RBSE Class 6 Social Science Vedic Culture and Civilization Text Book Questions and Answers

Write the correct answers of questions 1 and 2 in brackets:

Question 1.
Number of vedas are –
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
Answer:
(c) Four

Quesiton 2.
Ancient name of river Saraswati is –
(a) Vipasha
(b) Sindhuu
(c) Gomati
(d) Dwashdwati
Answer:
(d) Dwashdwati

Question 3.
Write the names of two of the vedic period political entities.
Answer:
Two of the vedic period of political entities were –

  • Sabha
  • Samiti.

Question 4.
Briefly describe family system during the vedic period.
Answer:
Family System during the Vedic Period Joint family system prevailed during the vedic period. Mother-father, brother-system, uncle- nephew, son-grandson etc. lived together in the joint family. Members upto four-five generations lived together in the joint family.

The two basic principles of joint family were the need to protect the family’s property, prosperity and livelihood of the family. All the members of the family contributed to the sources of livelihood of the family whielj were mainly agriculture, cattle rearing and cottage industries etc. Their lives were happy and peaceful. Though the head of the family was always man women occupied an important place in the family activities.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 5.
What do the terms ‘Pani’ and ‘Nisk’ mean?
Answer:
‘Pani’ – The traders were called ‘Pani’. ‘Nisk’ – Nisk was a gold coin used as currency during the vedic period.

Question 6.
Name the oldest veda.
Answer:
The oldest veda was Rigved.

Question 7.
Briefly describe crafts during the vedic period.
Answer:
Crafts during the Vedic Period The Aryan developed many crafts to a great extent. They were master in weaving cloth. They were perfect ip tanning the skin and hide and making jewellery. Carpenters were perfect in making ploughs, bullock carts, cots, boats §tc. Some of them did the jobs of blacksmith, goldsmith and potter etc. Person doing the job of doctor were called Vidya. Any job related to any craft or manual labour was not considered inferior. Craftmeri were considered as respectable persons.

Question 8.
Briefly describe peculiarities of the vedic culture.
Answer:
(I). Peculiarities of the Vedic Culture Following are the peculiarities of the vedic culture Characteristics of Vedic Social life –
1. Joint Family System –
Joint family system prevailed during the vedic period. Mother-father, brother-system, uncle-nephew, son-grandson etc. lived together in the joint family. Members upto four-five generations lived in the joint family. The two basic principles of joint family were the need to protect the family’s property, prosperity and livelihood of the family. All the members of the family contributed to the sources of livelihood of the family
which were mainly agriculture, cattle rearing and cottage industries. Women occupied an important places in the family activities.

2. Education –
Education is imparted in Gurukulas. Boys and girls were treated equally for imparting education. Medium of education was Sanskrit.

3. Status of Women –
Women occupied an equal status during the vedic period. A woman had all the rights equal to a man’s. Women participated in all social and religious functions, alongwith men. Veil system was not prevalent. Girls were imparted equal education Ghosa, Apala, Lopamudra, Sharddha were learned women of the vedic period who composed vedic Richas. ‘Gods live where the ladies are respected’ is repeated at many places in vedas, which shows that the woman had respectable position in the vedic period.

4. Performing of Ceremonies (Rituals) –
From the birth of a child, yagyopavit, marriage and upto the death of an individual, various rituals were performed by the Aryans. In all, the rituals were 16. Yagna was an essential part of life. It was compulsory for both men and women to perform it. Child marriage was not prevalent.

5. Vasudhaiv Kutumbhakam –
It means “all the living beings on the earth belong to one family was the prime consideration.” Every person behaved with the spirit in his heart during the vedic period.

6. The Ahsram System –
Man’s life was divided into 4 Ashrams, supposing a life span of 100 years.

  • Brahmcharya Ashram – From yagyopaveet to attaining the age of 25, a person remained unmarried and got education at Gurukul.
  • Grihasth Ashram – From the age of 25-50, a man lived in Grihasth Ashram. Marriage was the main religious ceremony of this Ashram.
  • Vanprastha Ashram – This Ashram is supposed to be from 50-75. A man used to live in a jungle near a village and used to think about society.
  • Sanyas Ashram – Man between the age group of 75-100 is said to be in Sanyas Ashram. During this period, the persons devotes all his time and energy to the welfare of society.

7. Varna System –
Varna system was based on the principles of labour and acts. It was not related to birth. Anyone could be a Brahmin, a Kshatriya, a Vaishya or a Shudra (Harijan) by the acts he performed. A person could change his profession according to his needs.

(II). Political Life during Vedic Period – The authority of Jan was called Rajan. He was state’s highest authority. He appointed employees and officers of the state. His decision was considered final. Sabha and Samiti were the two councils who advised Raja in many matters. They helped Rajan in discharging his duties. They controlled his powers also.

(III). Economic Life during the Vedic Period –
1. Agriculture –
The main profession of the Aryans was agriculture. They cultivated wheat, rice, barley etc. Farming was done with the help of bullocks and ploughs. Rain, wells and canals were the major sources of irrigation for agriculture.

2. Animal Husbandry –
The Aryans reared cows, bullocks, buffaloes, sheep, goats, dogs and horses.

3. Crafts –
The Aryans had developed various crafts-. They were master in weaving cloth and were perfect in tanning the skin and hide and making jewellery. The carpenters made ploughs, bullock carts, cots and boats. Some of them did the jobs of blacksmith, goldsmith afid potters.

4. Trade –
The traders were called ‘Pani’. Foreign trade was done through both surface and sea routes. The barter system was practised.
Nisk was a gold coin which was used as currency during the vedic period.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 9.
Describe the importance of education during the vedic era.
Answer:
Importance of Education during the Vedic Era Education had a very important role during the vedic period. The basis of education was simple living and high thinking. Education was imparted in Gurukulas. Boys and girls were treated equally for imparting education. Medium of education was Sanskrit which was very much developed language that time. The main aim of education was mental and spiritual development alongwith the achievement of sanctity in acts and deeds.

Question 10.
Describe Ashram system during the vedic period.
Answer:
Ashram System during the Vedic Period A man’s life was divided into 4 Ashrams, supposing a life span of 100 years. Following were the 4 Ashrams –
1. Brahmcharya Ashram –
This is supposed to be 1st part of life. From yagyopaveet to attaining •the age of 25, a person remained unmarried and got education at Gurukul.

2. Grihasth Ashram –
From the age of 25-50, a man was supposed to live in Grihasth. All social responsibilities are supposed to be of a Grihasth. Marriage was the main religious ceremony of this Ashram. A Grihasth had to take the responsibility of looking after the other three Ashramites.

3. Vanprastha Ashram –
This Ashram is supposed to be from 50-75. A man being from the responsibilities of family, used to live in a jungle near a village. He used to share his experiences of Grihasth Ashram period with the people in the society for their well-being. Here he used to think about society instead of the family. Giving advice to the Grihasthas of the society, was the main aim of this Ashram.

4. Sanyas Ashram –
Man between the age group of 75-100, is said to be in Sanyas Ashram. During this period, the persons devotes all his time and energy to the service and welfare of society. During this period a person used to travel different places and gave moral education to the people living there.

Question 11.
Comment on trade during the vedic period.
Answer:
Trade during the Vedic Period The Aryans were involved in trade during the vedic period. The traders were called ‘Pani’. Foreign trade was done through both surface and sea-routes. Barter system is selling the goods for, other goods as per requirement was practised. A good coin ‘Nisk’ was used as a currency during the vedic period. Goods were transported on camel backs, horsebacks or in bullock carts.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 12.
Which are the parts of the vedas?
Answer:
The Parts of the Vedas Vedas has four parts:

  1. Sanhita
  2. Brahman
  3. Aranyak
  4. Upnishad.

Those are:

  1. Sanhita – Rigveda, yajurveda, Samveda and Aharweda are called ‘Sanhita’.
  2. Brahman – Brahman books have been written in prose to explain the vedic Sanhitas.
  3. Aranyak – Aranyaks, knowledge and philosophical ideas in place of yajna, have been explained.
  4. Upnishad – Upnishads are the last parts of the vedic literature and these are called ‘Vedants’ also. The main subject of the upnishads is explanation of Brahm Vidya. In these books mysterious knowledge and principles have been included.

RBSE Class 6 Social Science Vedic Culture and Civilization Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Which is the oldest veda?
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Samveda
(d) Atharweda
Answer:
(a) Rigveda

Question 2.
In which veda, ‘Gayatri Mantra’ has been incldued?
(a) Samveda
(b) Rigveda
(c) Yajurveda
(d) Atharweda
Answer:
(b) Rigveda

Question 3.
How many parts of vedic are there?
(a) Five
(b) Four
(c) Three
(d) Two
Answer:
(b) Four

Question 4.
Who was the learned woman of the vedic period?
(a) Bharti
(b) Avanti
(c) Shakuntla
(d) Apala
Answer:
(d) Apala

Question 5.
How many rituals were there in the vedic period?
(a) 16
(b) 8
(c) 12
(d) 10
Answer:
(a) 16

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Fill in the blanks:

  1. …………………… was written first of all.
  2. …………………..prevailed during the vedic period.
  3. Ghosha and …………………… were the learned women of the vedic period.
  4. Varma system was based on the principles of ……………………
  5. The authority of ‘Jan’ was called ……………………

Answer:

  1. Rigved
  2. Joint family system
  3. Apala
  4. labour and acts
  5. ‘Ruler’ or ‘Rajan’.

Compare Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Rajan The village authority
2. Gramani State’s highest authority
3. Samiti Consisted of chief executives
4. Sabha Consisted of people’s representation
5. The main profes­sion of the Aryan agriculture

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Rajan State’s highest authority
2. Gramani The village authority
3. Samiti Consisted of people’s representation
4. Sabha Consisted of chief executives
5. The main profes­sion of the Aryan agriculture

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you know about vedas?
Answer:
The whole knowledge is compiled in the vedas and as such we get to know about truth and knowledge from the vedas.

Question 2.
How many vedas are there/ Name the vedas.
Answer:
The vedas are four in numbers. They are –

  • Rigveda
  • Yajurveda
  • Samveda
  • Atharweda.

Question 3.
Name the four parts pf Veda.
Answer:
Veda has four parts –

  • Sanhita
  • Brahman
  • Aranyak
  • Upnishad.

Question 4.
What is the meaning of religion?
Answer:
Religion means always speaking the truth, committing no theft, purity of acts and deeds, control over evil spirits and anger, control over organs and donating to the needy.

Question 5.
What was the main aim of education during the vedic period?
Answer:
The main aim of education was mental and spiritual development along with the achievement of sanctity in acts and deeds.

Question 6.
Name the four learned women of the vedic period.
Answer:

  • Ghosha
  • Apala
  • Lopamudra
  • Sharddha.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 7.
Where is this statement found “Gods live where the ladies are respected”?
Answer:
This statement is found in the Vedas.

Question 8.
In how many Ashrams was a human life divided in the vedic period?
Answer:
A human life was divided into 4 Ashrams in the vedic period –

  • Brahmchaiya Ashram
  • Grihasth Ashram
  • Vanprastha Ashram
  • Sanyas Ashram.

Question 9.
Who was the authority of the ‘Jan’?
Answer:
The authority of the ‘Jan’ was called ‘Ruler’ or ‘Rajan’.

Question 10.
Describe two works of Rajan.
Answer:

  • Appointment of employees and officers of the state and dismissal of them.
  • Delivering of judgement.

Question 11.
On which principles was varna system based in the vedic period?
Answer:
The varna system was based on the principles of labour and acts.

Question 12.
What was the main profession of the Aryan?
Answer:
The main profession of the Aryans was agriculture.

Question 13.
Which gold coin was used as currency during the vedic period?
Answer:
‘Nisk’ was used as currency during the vedic period.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by vedic culture? Ans. Vedic culture is the Sanatan culture of India. The vedas and the vedic literature provide knowledge about the vedic culture. The vedas are our cultural heritage. From vedas we get to know about the people of that period, their life style, their social system, family system, their occupations. Vedic period is divided into two parts –

  • Pre-vedic period
  • Post-vedic period.

Question 2.
Write a short note on vedic literature.
Answer:
Vedic Literature – The vedas are four in number –

  • The Rigveda – It is the oldest veda. The ‘Gayatri Mantra’ is a mantra from this veda.
  • The Yajurveda – It contains hymns and mantras uttered during yagyas. It is written in prose and poetry forms.
  • The Samveda – All the mantras uttered during worshipping different gods are contained in it. Songs sung during yagyas for pleasing gods are also collected in it. Indian music originated from the Samveda. Some part of it is obtained from the Rigveda.
  • The Atharweda – It contains information about various diseases and their cure.

Question 3.
Write a short note on religion and philosophy of the vedic period.
Answer:
Religion and Philosophy of the Vedic Period The whole Indian life, philosophy and literature are based upon religion. The real spirit of Indian culture lies in religion. Religion means always speaking the truth, committing no theft, purity of acts and deeds, control over evil spirits and anger, control over organs and donating to the needy etc. Philosophy of vedic religion is not limited to Indians only, rather it considers all the world as one and its benefits can be enjoyed by everyone

Question 4.
What do you mean by Vasudhaiv Kutumbakam?
Answer:
Vasudhaiv Kutumbakam means “All the living beings on the earth belong to one family.” Every person behaved with this spirit in his heart during the vedic period. The vedic literature is, full of mantras like Sarve Bhavantu Sukhina. People used to behave in this manner at that time. Not only human beings, but also all the creatures on earth deserved the some treatment during that period.

Essay Type Questions:

Question 1.
Describe the political life during vedic period.
Answer:
Political Life, during Vedic Period
1. Jan –
The basic principle of political life in vedic period was family. A village consisted of many families. The village authority was called ‘Gramani’. A cluster of villages was called a Wish’. Its authority was called ‘Vishpati’. A number of Vishes constituted ‘Jan’ whose authority was called ‘Ruler’ or ‘Rajan’.

2. Rajan and His Duties –
The Rajan was state’s highest authority. Generally after the death of a ‘Rajan’ his son was nominated as ‘Rajan’. Sometimes the Rajan was elected also. All the powers of the state were centralised in him. Rajan appointed employees and officers of the state, promoted, demoted and dismissed them at his free will. His decision was considered final. He made policies for the state in consultation with his cabinet.

3. Sabha and Samiti –
Two councils namely Sabha and Samiti were there to advise Rajan on various matters. Sabha consisted of chief executives and other scholars of repute as its members. The Samiti was constituted by people’s representatives. Both the committees had all administrative power to elect or dismiss the Rajan. They helped Rajan in discharging his duties and at the same time had power to dismiss him and control his power. All powerful Raj ans could not over rule these advisory councils.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 17 Our Past

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

RBSE Class 6 Social Science Our Past Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 114.

Question 1.
Imagine and discuss how people lived in ancient times.
Answer:
In ancient times, primitive man lived a nomadic life into jungles in search of food. He hunted wild animals for food and lived in caves. To keep himself safe from wild animals, he used to light fire at the entrance of the caves. He used to make small sharp edged tools like saw, knife etc. from small pieces of stones.

From the bigger pieces, he used to make axe, hammer etc. and cut wood with their help. He used to cover himself with the large pieces of tree barks, large leaves and skins of dead animals for protection from cold etc. At that time there was no agriculture and fire was not invented. There are no roads and no means of transportation.

Page No 115.

Question 2.
What is the contribution of family tree writers in the writing of history?
Answer:
Contribution of Family Tree Writers in the Writing of History:

  • Tradition of writing family trees is also a useful medium of knowing history. Important events from birth to death are maintained in the ledgers kept by the family tree writers.
  • The communities of Rao, Bhatt, Barot, Jaga, Purohit (Panda) at pilgrim centres, Ranimanja, Helwa and Panjikar, etc. keep every detail of their mentors who were called Yajmans in their ledgers. This makes a good contribution to history writing particularly history of a particular caste.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Page No 116.

Question 1.
What did primitive man learn, discover and what useful things or figures did he make? Make a list with the help of your teacher.
Answer:
1. What did primitive man learn?
Primitive man learnt to make fire, fanning and animal rearing. He started living at a place and started farming. He domesticated certain useful animals like dogs, goats, sheep etc. He learnt to make tools of stones.

2. What did primitive man discover?
The primitive man discovered certain metals like copper, zinc and lead.

3. What useful things or figures did the primitive man make?
The primitive man made cart and moved it with the help of wheels. He started making earthen tools with the help of potter’s wheel made of stone. He started living in a hut and started cultivating wheat, barley and cotton, rearing animals for production of milk and agricultural works. He learnt weaving clothes.

Page No 119.

Question 4.
Make a list of peculiarities of town planning in Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:
Following were the peculiarities of town planning in Sindhuu-Saraswati civilization –

  • harappa and Mohenjo-Daro both had their own forts where rulers and their families used to live.
  • Cities were spread like a net.
  • Roads intersected at right angles.
  • The city was divided into rectangular blocks.
  • The best buildings of the Harappa city were its foodgrain godown.
  • There were large furnaces in the city where metallic utensils of copper, tin etc. had been prepared.
  • There were conference room, market, chowks, bathrooms in the city.

RBSE Class 6 Social Science Our Past Text Book Questions and Answers

Question 1.
Write the correct answers of questions 1 & 2 in brackets:

(i) First excavation of Sindhuu valley civilization was done at –
(a) Mohenjo-Daro
(b) Harappa
(c) Kalibanga
(d) Lothal
Answer:
(b) Harappa

(ii) How old Sindhuu civilization considered as compared to Christ?
(a) 2000 years
(b) 5000 years
(c) 2500 years
(d) 4000 years
Answer:
(c) 2500 years

Question 3.
What are the sources of knowing history?
Answer:
Following are the sources of knowing history –
1. Archaeological Resources Archaeological resources are identified and collected by archaeologists’ writings inscribed on stones or metallic pieces are called archaeological stone plaques. Ancient forts, old buildings, mausoleums, coins, stone plaques are considered as archaeological resources.

2. Literary Resources –
Literary resources are those which are written in any language. Old stories written in any language and any script are known as literary resources.

3. Family Trees –
Our ancestors had developed tradition of writing family trees. Important events right from birth to death are maintained in the ledgers kept by the family tree writer. The communities of Rao, Bhatt, Barot, Jaga, Purohit (Panda) at pilgrim centres, Ranimanja, Helwa and Panjikar, etc. keep every detail of their mentors who were called Yajmans in their ledgers – This makes a good contribution to history writing particularly history of a particular caste.

4. Historical Writings and Tour Diaries of Foreign Travellers –
Any government or non-government or individual documents, describing the life-style and day-to-day living of the people and their culture are important sources of history. Similarly the diaries written by foreign tourists e.g. Hiuen-tsang and Magesthaneze describing the standard of living and life-style of the Indian people are also important sources of history.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 4.
How did primitive human beings live?
Answer:
Life of Primitive Man
1. Nomadic Life into Jungles –
The primitive man lived a nomadic life into jungles in search of food. He hunted wild animals for food and lived in caves. To protect himself from wild animals, he used to light fire at the entrance of the caves. Fire was obtained from stones and utensils were also made up of stones. Arms for his protection were also made up of stones. Therefore this period is also known as the ‘Stone Age’.

2. Living in Small Groups –
The primitive man did not stay at one place. They lived in small groups and traveled here and there in search of food. They stayed at the place where they found food and once the stock of food was finished, they moved to another place again in search of food.

3. Use of Tools and Arms made of Stone –
The primitive man used to make small sharp edged tools like saw, knife etc. from small pieces of stones. From the bigger pieces, he used to make axe, hammer etc. and learnt to cut wood with their help. After some time, he learnt to make wooden handle for his tools and used them properly.

4. Beginning of the Permanent Settlements –
Gradually with the passage of time the primitive man started developing many facilities for himself. In the beginning, he did not know to weave cloth for his use. He used to cover himself with the large pieces of tree barks, large leaves and skins of dead animals for protection from cold etc. Later on, he learnt farming and animal rearing; Thus his nomadic life came to an end and he started living at a place and started farming.

5. Knowledge of Wheel and Cart –
The primitive man domesticated certain useful animals like dogs, goats and sheep etc. Then he discovered certain metals like copper, zinc and lead. He invented a round wheel and cart and moved it with the help of wheels. He started making earthen tools with the help of potter’s wheel made of stones.

6. Cultivation of Wheat, Barley and Cotton –
Living in a hut at a place the primitive man started cultivating wheat, barley and cotton. He began to rear animals for production of milk and agricultural work. He started worshipping nature and learnt weaving clothes etc.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 5.
What were the principal arms and tools of primitive human beings?
Answer:
Principal Arms and Tools of Primitive Human Beings The primitive human beings used to make sharp edged tools like saw, knife etc. from small pieces of stones. From the bigger pieces, they used to make axe, hammer etc. and learnt to cut wood with their help. After some time they learnt to make wooden handle for their tools and used them properly.

Question 6.
What were the reasons of the development of civilization in the plains of river banks?
Answer:
Following were the reasons of the development of civilization in the plain of river banks –

  • Availability of ample water.
  • Availability of leveled land near the river.
  • Availability of fertile land and for agriculture.
  • Development of trade.
  • Availability of the facilities near the river bank.

Question 7.
What are the important places of Sindhu-Saraswati civilization?
Answer:
Following were the important places of Sindhu-Saraswati civilization –

  • In the present time the important place of Sindhu-Saraswati, Mohenjo-Daro, Harappa, Kotdiji and Char-hudaro are in Pakistan.
  • In addition to this, important places of Sindhu- Saraswati civilization in India are as given below.
  • Roper – Near Chandigarh in the Punjab (India).
  • Lothal and Dholaveera in Gujrat.
  • Kalibanga in Hanumangarh district of Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 8.
Comment on town-planning in Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:
Town-planning in Sindhuu- Saraswati Civilization The main feature of Sindhuu-Saraswati civilization was well-developed urban colonization.

1. Forts –
Harappa and Mohenjo-Daro both had their own forts where rulers and their families used to live. Outside the forts there were a bit lower category brick buildings where other population df the city lives.

2. Cities –
These cities were spread like a net. Roads intersected at right angles and the city was divided into rectangular blocks.

3. Food grain Godown –
The best buildings of the Harappa city were the foodgrain godown. These rectangular buildings were situated at river banks. Possibly the goods were transported by boats and stored in these godowns.

4. Large Furnaces –
Large furnaces wee also found in this part of the city where metallic utensils of copper, tin etc. might have been prepared.

5. Conference Room, Market, Bathrooms. Conference rooms, market, chowks, bathrooms etc. have also been found in excavations which testify to the well-developed town planning of that time.

6. Buildings –
Part of the city inhabited by general public was meticulously planned. The buildings had thick brick walls with windows and doors, large oil tanks, drains near kitchens Places for keeping animals were also found in the buildings.

7. Some of the houses had wells within them. Bathrooms were also found in these houses. Houses were built according to the need of the family. Buildings were very large and open underground channels were made for removal of sewage and water from the houses.

Question 9.
Write brief comments on world civilization contemporary with Sindhuu- Saraswati civilization.
Answer:
Like Sindhu-Saraswati civilization, other civilization also developed in the banks of Varuras rivers at other places in the world. Some of these civilizations, are considered contemporary with Sindhuu-Saraswati civilization by experts. Following are these civilizations.

  • The Nile River Civilization of Egypt – This civilization flourished in north-west Egypt in Africa on both the banks of the River Nile.
  • The Dajla-Farat Civilization of Mesopotamia – This civilization flourished in the Doaba of present day Iraq, on the banks of the Dajla and the Farat rivers. The Sumerian, The Babylonian and the Assyrian civilizations also developed in this region.
  • The Hwang-ho Civilization in China – This civilization flourished in the lower plains of the Hwang-ho river, where fertile clay loam soil was found.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 10.
Which are the important archaeological places of Rajasthan? Describe.
Answer:
Following are the important archaeological places in Rajasthan –
1. Kalibanga –
During the year, 1961, excavation of two sand-dunes at Kalinga in Hanumangarh district gave remains of articles of pre-historic period. Articles found in excavation at the banks of the river Ghaggar are similar to the Harappan civilization.

2. Ahad –
Ahad popularly known as copper town, was situated on the banks of the river Bedach in Udaipur. Remains of utensils of stony copper and earthen pots were found in excavation in eastern side hillocks of this habitation.

3. Gilund –
Remains similar to those found in Ahad, were found in excavation at Glund situated 95 kms away north of Udaipur in Rajsamand. Ahad and Glund both are considered the Ahad civilization.

4. Bagore –
On the banks of Kothari River at Bagore in Bhilwara district, stone age and copper age articles were found.

5. Balathal –
It is situated 42 kms away in the east of Udaipur. Stone and copper age utensils, statues and other remains were found there. This is an extension of Ahad civilization.

6. Noah –
It is situated 5 kms away from Bharatpur. At Noah, apparatus made of copper and bones, iron axes etc. were found. These are supposed to be of copper age.

7. Chandrawati –
Ongoing excavations at Chandrawati near Abu road have given knowledge about people’s life, life style and other activities during the medieval period. The ruins of fort and godowns also have been found. This was the capital of the Parmar dynasty.

8. Pachhmata –
Remains similar to Ahad are found in excavation at Pachhmata which is situated 100 kms away from Udaipur. This is an important place in the Ahad-Banas civilization which is contemporary with Harappa civilization. Many valuable and artistic things such as embellished jar, bangles of oister and green stone, earthen pots and two big furnaces have been found these.

9. Ganeshwar –
Ganeshwar is situated on the banks of the river Kantali in Sikar District. Articles of copper age have been found in excavation of this civilization.

10. Bairath –
It is situated in Jaipur district. It has been a very developed place during many eras. It was the capital of Matsya Region during Mahabharata period. Stone plaque of king Ashoka’s period have also been found.

RBSE Class 6 Social Science Our Past Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
In which parts of the Sindhuu-Saraswati, city civilization developed?
(a) In the mountains
(b) In the desert area
(c) In the coastal area
(d) In the plains
Answer:
(d) In the plains

Question 2.
First of all, excavation was done in Punjab –
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1922
(d) 1918
Answer:
(c) 1922

Question 3.
Source of origin of River Saraswati is –
(a) Kalibanga
(b) Lothal
(c) Dholaveera
(d) Mount Shivalik
Answer:
(d) Mount Shivalik

Question 4.
The best buildings of the Harappan city were –
(a) bathroom
(b) foodgrain godown
(c) conference room
(d) market
Answer:
(b) foodgrain godown

Question 5.
In the peresent time which place is in Pakistan?
(a) Kalibanga
(b) Lothal
(c) Ropar
(d) Mohenjo-Daro
Answer:
(d) Mohenjo-Daro

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Fill in the blanks:

  1. Period of Sindhu-Saraswati civilization is estimated from ………………………. years from now.
  2. The vedas were written on the banks of the ………………………. is an established fact.
  3. Balathal is situated ………………………. away in the east of Udaipur.
  4. Ahad is popularly known as ……………………….
  5. Kalibanga is situated in ……………………….

Answer:

  1. 4500 B.C. to 2500 B.C.,
  2. Saraswati
  3. 42 kms.
  4. copper town
  5. Hanumangarh district.

Compare Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Lothal Rajasthan
2. Kalibanga Gujrat
3. Ropad Pakistan
4. Mohenjo-Daro Punjab
5. Nile Egypt

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Lothal Gujrat
2. Kalibanga Rajasthan
3. Ropad Punjab
4. Mohenjo-Daro Pakistan
5. Nile Egypt

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Which are known as Archaeological resources?
Answer:
Ancient forts, old buildings, mausoleums, coins, stone plaques are known as archaeological resources.

Question 2.
What are literary resources?
Answer:
Literary resources are those which are written in any language. Old stories written in any language and any script are known as literary resources.

Question 3.
What do you mean by family trees?
Answer:
Important events right from birth to death are maintained in the ledgers kept by the family tree writers.

Question 4.
What is meant by pre-historic period?
Answer:
The period from the birth of human being till the development of scripts is called pre-historic period.

Question 5.
What is the period of pre-historic period?
Answer:
The period upto ten thousand years ago is supposed to be pre-historical period.

Question 6.
What is meant by Stone Age?
Answer:
The pre-historical period is also known as Stone Age.

Question 7.
What were the tools of stone of the primitive man?
Answer:
Saw, knife, axe, hammer etc. of stones were the tools of the primitive man.

Question 8.
What were the two places of Sindhu- Saraswati civilization where excavation was done?
Answer:
In the year 1922, excavation at Harappa in the Punjab was done and later on excavation was done at Mohenjo-Daro in Sindhu.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 9.
Which important places in Sindhu- Saraswati civilization are in Pakistan in the present time?
Answer:
In the present time, Mohenjo-Daro, Harappa, Kotdiji and Chanhudaro are in Pakistan.

Question 10.
Which were the best buildings of the Harappa city?
Answer:
The best buildings Of the Harappa city were its foodgrain godowns.

Question 11.
Name two contemporary world civilization of Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:

  • The Nile river civilization of Egypt.
  • The Dajla-Farat civilization of Mesopotamia.

Question 12.
Name two important places of archaeological importance in Rajasthan.
Answer:

  • Kalibanga which is situated in Hanumangarh district
  • Ahad which is situated on the banks of the river Bedach in Udaipur.

Question 13.
Where is Balathal situated?
Answer:
Balathal is situated 42 kms away in the east of Udaipur.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on River Saraswati.
Answer:
The river Saraswati has a very important place in Indian culture. The vedas were written on the banks of the Saraswati. Vedic culture was bom on the banks of this river. Mount Shivalik is considered its source of origin and it traverse through Haryana and Rajasthan to Kutch.

Later on this river disappeared. In old literary works, this river is considered mother of river Sindhuu. Recent discoveries have shown that a cultured and well organised civilization originated and developed on the banks of the river Saraswati.

Question 2.
Describe the three categories of the city population of Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:
The city population of Sindhuu-Saraswati civilization was divided into three categories –

  • The first were the mlers who lived in the forts
  • The second were the traders who lived in the city.
  • The third were the labourers and farmers who did manual jobs and produced foodgrain etc. They lived in surrounding villages.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 3.
Describe the buildings of the Sindhuu – Saraswati civilization.
Answer:
The buildings of Sindhuu – Saraswati civilization had thick brick walls with windows and doors, large oil tanks, drains near kitchens, places for keeping animals were also found in the buildings. Some of the houses had wells within them showing permanent availability of water. Bathrooms were also found in these houses.

Question 4.
What were the causes of the destruction of Sindhuu – Saraswati civilization?
Answer:
Causes of the destruction of Sindhuu – Saraswati civilization –

  • Heavy floods – According to some historians, heavy floods were responsible for the destruction of this civilization.
  • Any epidemic – According to some archaeologists, the cities of this civilization were destroyed due to the breakout of some epidemic.
  • Earthquake – According to some historians earthquake was responsible for the destruction of this civilization.
  • Natural Calamity – It is possible that some natural calamity might have destroyed it.

Question 5.
Write a short note on Chandravati.
Answer:
Ongoing excavations at chandravati near Abu road, have given knowledge about people’s life, life style and other activities during the medieval period. The mins of fort and godowns also have been found. This was the capital of the Parmas dynasty.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

RBSE Class 6 Social Science Voter Awareness and Voting Process Intext Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks:

  1. National Voter Day is celebrated on …………………………
  2. For Panchayati Raj elections the polling stations are the head offices of the …………………………
  3. While voting through EVM ………………………… unit button is pressed.
  4. Printed slip of WPAT machine will go into the drop box after ………………………… seconds.

Answer:

  1. 25 January
  2. Panchayat
  3. Ballot
  4. Seven.

Question 2.
When and why is National Voter Day celebrated ?
Answer:
Every year on 25 January National Voter Day is celebrated to create awareners among voters so that more and’ more people are motivated to vote and whose names are not in the voter list can enroll in that.

Question 3.
What work did the members of Democracy club do on voter day ?
Answer:
Members of Democracy Club showed an interesting exhibition of voter awareness which had posters, charts, cuttings of newspaper with published news, photographs of EVM machine, model and voting slogan. All these were displayed and new voters were also invited to the school for viewing exhibition.

Question 4.
What competitions were organised at the school on National Voter Day ?
Answer:
On National Voter Day, the school organised various competitions like rangoli competition, slogan writing competition and essay writing competition on topic “voter awareness and our role” were organised.

Question 5.
What will you do for voter awaraness in your village ?
Answer:
We will explain the importance of voting to voters for voter awareness in our village and will inspire the young people of 18 years to register their names in the voter’s list and will explain the process of becoming a voter. Will also invite the voters at the school to attend the exhibition of voter awareness.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 6.
Write any two slogans for voter awareness ?
Answer:

  • Everyone has the legal right to vote.
  • Your vote will bring the change.

Question 7.
Explain the working of WPAT machine ?
Answer:
WPAT stands for Voter-Verified Paper Audit Trail. It is a printing device which is attached to the control unit and ballot unit of EVM. Soon after the vote is cast, ballot slip is printed by the printer which has the voter’s choice candidate serial number, name and symbol. This slip can only be seen by the voter in the transparent box for only 7 seconds, after that the slip goes into the printer’s drop box with a beep sound. Thus, the voting process of one voter is completed. This slip can assist in case of any dispute during counting.

Question 8.
Explain the voting process by ballot ?
Answer:
The voting process by ballot has been clarified as follows –
1. Ballot Preparation –
Only the election symbol of Sarpanch and its members (Panchas) of village council (gram panchayat) are printed on the ballot, candidate names are not printed. As per rules after the allocation of election symbol their names are written by hand by the returning Officer.

2. Making list of candidates –
After the nomination process has been completed for the election of Panchayat (Samiti) committee and (Zilla Parishad) District Council members, the list of candidates contesting the elections is made by the Election Officer.

3. Publishing voter list (electoral roll) –
Before every election, voter’s list (electoral roll) are re-verified with their photos and updated. In this, new voters names are added and voters who are dead, their names are deleted.

4. Determination of polling stations –
Generally during Panchayati Raj elections, the government or the semi government buildings are the polling centers, so that the returning officer/ polling officer can efficiently complete the voting process and there is no need to shift ballot boxes from one place to another,

5. voting –
As soon as the voter enters the polling booth, his name is checked in the electoral list. After this non removable ink is used to put a mark on his first finger of left hand and after required entries ballot paper is given to him. The voter casts his vote secretly in the voting cabin by stamping on the candidate of his choice. Now the voter folds the ballot paper and puts it in the ballot box in front of the presiding officer and voting agents. Thus, by doing so, the voting process is completed.

6. Counting and Declaration of Results –
Votes are counted in the presence of the related returning officer. After counting is over, he announces the results and also an oath is sworn in by the winning candidate.

RBSE Class 6 Social Science Voter Awareness and Voting Process Text Book Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
National Voter Day is celebrated –
(a) on 25 January
(b) on 26 January
(c) on 15 August
(d) on 31 Oxctober
Answer:
(a) on 25 January

Question 2.
Minimum age to vote in India is –
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 18 years
(d) 35 years
Answer:
(c) 18 years

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 3.
Election Department appoints for every polling station
(a) BLO
(b) Retiring officer
(c) Presiding officer
(d) None of the above
Answer:
(a) BLO

Question 4.
More interest was shown by the in rangoli competition –
(a) Boys
(b) Girls
(c) Teachers
(d) BLO
Answer:
(b) Girls

Question 5.
For every Panchayat area there is –
(a) One polling party
(b) One retiring officer
(c) One presiding officer
(d) One election commission
Answer:
(b) One retiring officer

Question 6.
If the voter feels that none of the candidate is not suitable according to his choice, which button of EVM he should press –
(a) First button
(b) Last button
(c) NOTA button
(d) None of the above
Answer:
(c) NOTA button

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 7.
The voter presses the button in front of the candidate of his choice on the ballot unit.
(a) Blue
(b) Yellow
(c) Red
(d) Green
Answer:
(a) Blue

Fill in the blanks:

  1. In the country election process, people give their ……………………….. to choose their representative.
  2. For creating/bringing ……………………….. among voters, 25 January is celebrated as National Voter Day every year.
  3. Essay competition was organised on the topic ………………………..
  4. Before each election, voters list (electoral list) with photos are re-verified/revised and ………………………..
  5. ……………………….. vote does not go to any candidate.

Answer:

  1. Vote
  2. awareness
  3. “Voter awareness and our role”
  4. updated
  5. NOTA

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
In India, when is National Voter Day celebrated ?
Answer:
On 25 January.

Question 2.
By which process public representatives are elected in India ?
Answer:
By Voting process.

Question 3.
Who has the right to vote in India ?
Answer:
Every citizen who has attained the age of 18 years or more.

Question 4.
The essay competition on which subject was organised on ‘National Voter Day’ in the school ?
Answer:
On topic, “Voter awareness and our role”.

Question 5.
Who has put an interesting exhibition on voter awareness in school ?
Answer:
Candidates of Democracy Club demonstrated an interesting exhibition in school.

Question 6.
What do you mean by NOTA ?
Answer:
NOTA means – “None of the Above”.

Question 7.
What is the full form of EVM ?
Answer:
EVM stands for – Electronic Voting Machine.

Question 8.
How Many units are there in an EVM ?
Answer:
EVM has two units –

  • control unit and
  • ballot unit.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 9.
On which unit the voter press the button present in front of the candidate of his choice ?
Answer:
On Ballot unit.

Question 10.
What is the full form of WPAT ?
Answer:
WPAT stands for – Voter Verified Paper Audit Trail.

Question 11.
How many people does a polling team consist of each polling station.
Answer:
Five people.

Question 12.
Who are included in a polling party ?
Answer:
A polling party has one presiding officer and four polling officer.

Question 13.
What happens after the voter presses the blue button on the ballot unit ?
Answer:
Red light is on with a beep sound and the vote is cast.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Explain, ‘Our country is a democratic country’.
Answer:
Our country is a democratic country because here people’s representatives are elected through polling and every citizen of 18 years of age and above has the right to vote. In this way, in the country’s electoral process, the public elects its representative by voting.

Question 2.
After completing 18 years of age what we have to do to vote ?
Answer:
For casting vote it is necessary to attain 18 years of age. Thereafter one has to enroll his name in the electoral roll for this, he has to take the prescribed form, fill it completely and present it to the BLO of polling booth with necessary documents. Thereafter his name will be registered in the voter list (electoral list) and the voter identity card will be issued. After that he can vote.

Question 3.
What did the village BLO do in the school on 25 January ?
Answer:
A Speech/a lecture was made on the awareness campaign by BLO in the prayer meeting on 25 Januray and information about the required forms and documents related to enrollment of names in the electoral roll were given.

Question 4.
What were the students doing in the rally
Answer:
Students were demonstrating a rally in two lines with cardboard planks attached to wooden stick on which slogans about voting awareness were written. In rally they loudly were raising slogans and insisting the youth to enrolled in the electoral roll.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 5.
Write a note on rangoli competition ?
Answer:
Students, especially girls, painted beautiful rangoli in school premises which had messages of voting awareness. All children were admiring
the beauty of these rangolis and were evaluating them at their own level.

Question 6.
What do you mean by a polling party 9
Answer:
There is a polling party consisting of 5 people for each polling station. Polling party has one presiding officer and four polling officers. They are appointed by the district election officer.

Essay Type Questions:

Question 1.
Explain the process of Viting by ballot paper in voting centers by voters ?
Answer:
Voting Process by Ballot Paper – As soon as the voter enters the polling booth his name is matched in the electoral list. After that indelible ink is used to put a mark on his first finger of left hand and after required enteries ballot paper is given to him. The voter casts his vote secretly in the voting cabin by stamping on the name of the candidate of his choice. Now he folds the ballot paper and puts it in the ballot box in front of the presiding officer and voting agents.

Voting by EVM – In EVM polling, firstly the voter’s identity is checked and after putting ink mark on his first finger the voter is sent to a chamber to cast his vote. There he presses a blue button in front of the name of the candidate of his choice on the ballot unit and as he presses, red light blinks with a beep sound and the note is cast.

Question 2.
Explain the benefits of EVM voting ?
Answer:
Benefits of EVM (Electronic Voting Machine) are –

  • Casting a vote through an EVM ends the possibility of cancellation of votes.
  • Casting a vote through an EVM, the process of voting becomes easier and faster.
  • This reduces the cost of paper and printing because at a polling station, instead of thousands of ballots, only one ballot paper is required which is pasted on the ballot unit of the machine.
  • Polling process is fast while voting through EVM.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 15 District Administration and Judiciary System

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

RBSE Class 6 Social Science District Administration and Judiciary System intext Book Questions and Answers

Page No 106.

Question 1.
What are the seven divisional headquaters of Rajasthan?
Answer:
Followings are the seven divisional headquarters of Rajasthan:

  • Ajmer zone
  • Bharatpur zone
  • Bikaner zone
  • Jodhpur zone
  • Jaipur zone
  • Kota zone
  • Udaipur zone.

Question 2.
Which division does your district come under?
Answer:
Ours is Jaipur district that falls under Jaipur zone.

Question 3.
Give the name of your neighbouring district.
Answer:
Neighbouring districts of Jaipur district are – Dausa, Alwar, Sawai Madhopur, Sikar, Tonk, Ajmer and Nagaur.

RBSE Class 6 Social Science District Administration and Judiciary System Text Book Questions and Answers

Question 1.
Select the correct option:

(i) The chief administrative officer of the district is –
(a) Police Superintendent
(b) District Collector
(c) Public Relation Officer
(d) Treasury Officer
Answer:
(b) District Collector

(ii) Disputes are resolved on the basis of mediation and counselling outside courts through –
(a) Civil courts
(b) Criminal courts
(c) Lok Adalats
(d) Revenue courts
Answer:
(c) Lok Adalats

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. There are ……………………….. States and ……………………….. Union Territories in our country.
  2. Rajasthan has ……………………….. divisions and districts.
  3. A complaint filed in a criminal case with the police is called ………………………..

Answer:

  1. 29, 7
  2. 7, 33
  3. FIR

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 3.
Match the following:

(i)

(a)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Law and order Chief Medical and health Officer
2. Update revenue records Irrigation and Agriculturel Deptt
3. Maintain supplies of grains and food items Magistrate and Police
4. Medical and Health Service Patwari
5. Agriculture development and irrigation District supply officer

(b)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Development of Forests District Administration
2. Election to the constitutional bodies District forest officer
3. Disputes about property Revenue disputes
4. Dispute about theft assault or murder Civil disputes
5. Disputes over agriculture land Criminal disputes

Answer:

(a)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Law and order Magistrate and Police
2. Update revenue records Patwari
3. Maintain supplies of grains and food items District supply officer
4. Medical and Health Service Chief Medical and health officer
5. Agriculture development and irrigation Officer Irrigation and Agriculture Deptt

(b)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Development of Forests District forest officer
2. Election to the constitutional bodies District Administration
3. Disputes about property  Civil disputes
4. Dispute about theft assault or murder Criminal disputes
5. Disputes over agriculture land Revenue disputes

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 4.
Write any four functions of the district administration.
Answer:
Followings are the chief functions of district administration:

  • Maintain peace, law and order.
  • Maintain land records and collection of revenue.
  • Maintain food supplies and other goods.
  • Provide facilities for education, health, medical care, drinking water, electricity, transportation etc.

Question 5.
What are the duties of a patwari?
Answer:
Followings are the works of patwari –

  • The patwari of the village divides the land into different categories.
  • He gets the field measured.
  • He keeps a plan/map of the fields.
  • He keeps the names of the owners and all other details of the land in writing.
  • When the crop is ready, he prepares the record.
  • He collects the tax from the farmers which is called land revenue/lagaan.

Question 6.
What are the duties of ‘Jan Aabhav Abhiyog’ and Satarkta Samiti?
Answer:
The work of District supply officer and vigilance committee is to provide supply of grains and food items to the public, supply of petrol, diesel etc. water electricity, transportation, pension and removal of encroachment from Govt, lands. General public and an individual can get their grievances removed through these departments.

Question 7.
What are the main duties of District Collector? Write any five.
Answer:
Functions of District Collector – The highest officer of the district is District Collector. His main functions are as follows:
1. Maintain peace, law and order –
Maintain law and order in the district is the primary duty of the district magistrate. For this, the police department helps him.

2. Maintenance of land records and collection of land revenue –
The district administration is to maintain records of different types of lands in the areas and update them. Patwari keeps the records of lands. He also collects the tax from the farmers which is called land revenue or lagaan.

3. Maintain regular supply of grains and other food items –
Supplying essential commodities such as fold items, kerosene, diesel, petrol, gas cyclinders to all properly is an important duty DSO. Important duty of the district authorities is to render help to the affected^ people in case of natural disaster.

4. Providing Medical Facilities –
The district administration is responsible for medical and health services such as vaccination, family welfare, woman and child health care etc. It is also responsible for organizing de-addiction camps, running dispensaries and hospitals.

5. Working as a link between Govt and people –
In case of a disaster, the district authorities inform the state govt, and arranges the relief work and provides full medical relief and food items to the affected area or people.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 8.
Explain the working of criminal court.
Answer:
Working of criminal court –
In a criminal case, the complainant has to first inform the nearest police station under which the area in which the crime has been committed. This is called the First Information Report (FIR). Then the police investigates the case and collects all the relevant information and then presents the challan of the case in the court. The court examines the evidence, hears witnesses, also examines both the sides concerned and then delivers the judgement.

Question 9.
Discuss the role of the police in the maintaining of peace, law and order in the district
Answer:
It is the duty of police administration to maintain law and order in an area. The Superintendent is the chief of the Police department who controls and supervises the department. Officers like Additional S.P Dy S.P., Circle Inspector, Sub-Inspector, Head constables and constables help the S.P. Additional district magistrate, sub- divisional magistrates and tehsildars maintain law and order in their areas.

RBSE Class 6 Social Science District Administration and Judiciary System Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Which of the district is not related to the Bharatpur zone?
(a) Dholpur
(b) Karauli
(c) Sawai Madhopur
(d) Dausa
Answer:
(d) Dausa

Question 2.
Main function of police department is –
(a) Maintain peace
(b) Keep record of land
(c) Put tax
(d) Remove tax
Answer:
(a) Maintain peace

Question 3.
There are districts in Rajasthan.
(a) 29
(b) 7
(c) 33
(d) 31
Answer:
(c) 33

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 4.
………………………… is responsible for availability of all essential items to all the people in the district.
(a) Police Supdt
(b) DSO
(c) PRO
(d) Treasurar
Answer:
(b) DSO

Question 5.
Disputes relates to property are called –
(a) Civil disputes
(b) Revenue disputes
(c) Criminal disputes
(d) Constitutional disputes
Answer:
(a) Civil disputes

Fill in the blanks:

  1. All administrative works of ……………………….. are done under control and supervision of the
  2. ……………………….. listen and solve problems and complaints of the public.
  3. ……………………….. work differently for primary and secondary education in each district.
  4. ……………………….. have been set up for the – settlement of disputes through mutual collector consensus outside of the court.

Answer:

  1. District
  2. Jan Abhav Abhiyog and Satrakta Samiti
  3. DEO
  4. Lok Adalat

Very Short Question Answers:

Question 1.
How many states and union territories are there in our country?
Answer:
At present there are 29 states and 7 union territories in India.

Question 2.
How many zones and districts are there in Rajasthan?
Answer:
There are 7 zones and 33 districts in Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 3.
Who is the highest officer of the district?
Answer:
District Collector.

Question 4.
In what forms does the collector function?
Answer:
Collector functions as District Collector, District Magistrate, Collector (panchayat), Collector (supply), Collector (land records), District Election Officer etc.

Question 5.
Under whose control and supervision does the policy department in the district function?
Answer:
In the district, police department works under control direction and inspection of the police supdt.

Question 6.
Who makes the supply of essential goods available to the people in a district?
Answer:
District Supply Officer (DSO).

Question 7.
How many types of disputes generally take place amongst the citizens?
Answer:
Generally three types of disputs take place amongst the citizens –

  • civil disputes
  • criminal disputes
  • revenue disputes.

Question 8.
Write the names of courts which function in a district.
Answer:

  • Civil Court
  • Criminal Court
  • Revenue Court.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Short Question Answers:

Question 1.
How is the work of health and medical services done in a district?
Answer:
The district administration is responsible for health and medical services such as vaccination, family welfare, woman and child health care etc. It is also responsible for organizing de-addiction camps, running dispensaries and hospital. There is a chief medical and health officer in the district under whom there are health officers at the Block level, staff of doctors, nurses and midwives etc.

Question 2.
Clarify civil and criminal disputes.
Answer:
Civil Disputes –
Disputes regarding property, money or land, purchase of goods, marital disputes, rents, contracts etc. fall under this category. Civil courts deal with such cases.

Criminal Disputes –
Murder, assault, theft, violation of law, disturbing peace etc. are all criminal acts and are tried in a criminal court.

Question 3.
How are the works of district administration done?
Answer:
All administrative works of district are done by the collector himself/herself or under his/her guidance. For the help of district collector, there are many district level officers who help the collector such as S.P, CH & MO, DEO, District Agriculture Officer, District Employment Officer, District PRO, District Forest Officer, AXEN etcThere officers complete their work with the help of subordinate staff under them.

Question 4.
Explain district level educational administration.
Answer:
In each district, separate DEOs are there to look after the work of primary and secondary education. In each development block .of a district Block Education Officer looks after the affairs of primary education so that these schools educational work run smoothly. They ensure that Right to Education is mandatory followed or not. They also give affiliation to the private schools.

Question 5.
How does district administration function as a chain between the public and the govt.?
Answer:
District administration informs the govt, to resolve the problems of the public in the event of natural calamity and also makes necessary arrangement, on the other hand, it informs the public about the policies and plans of the govt, so that they are benefited.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Essay Type Question Answers:

Question 1.
Write a brief note on Lok Adalats.
Answer:
Lok Adalat – Lok Adalats have been set up for the settlement of disputes through mutual consensus outside the courts. There is a permanent Lok Adalat in every district. They can be held at lower level in accordance with a schedule. Work Procedure – The judge with the help of some prominent persons of the area seeks to settle the dispute by mediation and counseling. Agreement
between the two parties is acceptable by the regular courts.

Importance of Lok Adalats:

  • Disputes/problems resolved in the Lok Adalats help lessen bitterness
  • Justice is very cheap and quick’in Lok Adalats.

Question 2.
How many types of disputes are there between the citizens? Explain them.
Answer:
Disputes between the citizens – There are generally three types of disputes in the public

  • Civil Disputes – Disputes regarding property, money or land, purchase of goods, marital disputes, rents and contacts fall under this category. Civil courts are there to deal with them.
  • Criminal Disputes – Murder, assault, theft, violation of law and disturbing peace are all criminal acts and are tried in the criminal courts.
  • Revenue Disputes – Disputes regarding ownership of agriculture land, transfer of agriculture land, tenancy and land revenue or lagaans are all revenue cases. Such revenue cases are produced in the tehsildar and additional collector. The district collector is the final court of appeal in these cases.

Question 3.
Describe chief functions of district administration.
Answer:
Chief functions of district administration : Followings are the chief functions of district administration:
1. Maintain peace, law and order –
Maintaining law and order in the district is the primary duty of the district magistrate. For this he has a large police department under the S.P. There are many other officers to help the S.P. such as Additional S.P., Dy. S.P., Circle Inspector, Sub-Inspector, Head Constables and Constables. There are additional district magistrates, SDM and Tehsildars to maintain law and order in their areas.

2. Maintenance of land records and collection of land revenue –
One of the most important duty of the district administration is to maintain records of different types of lands in the areas and to – update them continuously. Patwari prepares the land records and collects the tax from the farmers which is called land revenue or lagaan.

3. Supply of grains and other food items –
Supply of essential commodities such as food items, kerosene, petrol, diesel, gas cylinders etc. is an important duty of the district administration.

4. Medical and health facilities –
The district administration is responsible for a large number of medical and health services such as vaccination, family welfare, woman and child health care etc. It is also responsible for organizing deaddiction camps, running dispensaries, and hospitals. All these progammes are under guidance and control of under Chief Medical & Health Officer in the district.

5. Other Functions –
Followings are. the other functions of district administration:

  • Providing facilities of agriculture development and irrigation in the district.
  • Implement policies and plans of the centre and state govts, regarding the projects running in the district.
  • Development of forests and protection of environment.
  • Conducting elections of constitutional institutions in the district such as Lok Sabha, Vidhan Sabha, Panchayati Raj institutions and urban self-govt.
  • The district administration gives full support to the Zila Parishad so that the panchayat system can work properly.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

RBSE Class 6 Social Science Local Self Government Rural and Urban Text Book Questions and Answers

Question 1.
Select the correct option:

(i) The rural local self-govt, unit is –
(a) Nagar Nigam
(b) Nagar Parishad
(c) Nagar Palika
(d) Gram Panchayat
Answer:
(d) Gram Panchayat

(ii) The representative of the ward in the gram panchayat is –
(a) A ward panch
(b) The sarparich
(c) The Pradhan
(d) member panchayat samiti
Answer:
(a) A ward panch

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. ……………………… presides over the ward sabha.
  2. The plans for the development of the village are made at the meeting of ………………………
  3. ……………………… is the highest unit in the Panchayati Raj System.
  4. The elected representative of the ward in a nagar nigam is called a ………………………

Answer:

  1. Ward panch
  2. Gram Sabha
  3. Zila parishad
  4. Parishad

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 3.
Connect the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. The head of the gram panchayat The Pradhan
2. The head of the Panchayat Samiti The Zila Pramukh
3. The head of the Zila Parishad The Sarpanch
4. The head of the Nagar Palika The Mayor
5. The head of the Nagar Parishad The President
6. The head of the Nagar Nigam The Chairman

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. The head of the gram panchayat The Sarpanch
2. The head of the Panchayat Samiti The Pradhan
3. The head of the Zila Parishad The Zila Pramukh
4. The head of the Nagar Palika The President
5. The head of the Nagar Parishad The Chairman
6. The head of the Nagar Nigam The Mayor

Question 4.
What are the three levels of the Panchayati Raj System?
Answer:
There are three levels of Panchayati Raj –

  • First level Gram Panchayat of a village
  • Second level panchayat samiti
  • Third level, constitution of zila parishad.

Question 5.
Write any four works undertaken by Gram Panchayat
Answer:
Following are the chief works of Gram Panchayat –

  • Proper arrangement for the supply of pure and clean drinking water, cleanliness of the roads, streets, drains and arrangement of light at public places etc.
  • Constructions of roads, sewers, drains, school buildings.
  • Arrangement for medical facility.
  • Registration of births and deaths.

Question 6.
Write any four functions/works undertaken by Nagar Nigam.
Answer:

  • Arranging pure and clean drinking water
  • Arranging for fire-brigade
  • Maintaining public parks and arrangement of street light and cleanliness of streets
  • Ragistration of birth and death.

Question 7.
Explain the organization of Zila Parishad.
Answer:
Zila Parishad in the third and the highest level of the three-tiered panchayat system in Rajasthan. All the panchayat samitis of the district are brought together to form the Zila Parishad of the district. In headquarters is at the district headquarters. Member of Zila Parishad – The whole district is divided into wards. All the voters of the ward elect one representative who becomes a member of the zila parishad.

Zila Pramukh and Up-Zila Pramukh –
Elected members elect one of them as Zila Pramukh and Up-Zila Pramukh. The Zila Pramukh is the head of Zila Parishad. Other Members – MLAs of the district and the MPs of both Lok Sabha and Rajya Sabha of the district and the pradhans of all the panchayat samitis of the district are also members of the Zila Parishad. Meetings – Meetings are held from time to time. All district levels officials attend its meeting in order to listen to the problems of the area.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 8.
Which urban body is working in your area or in a town nearly? Explain its structure.
Answer:
Note – (Students will give description of local bodies which are functioning in their city such as Nagar Palika, Nagar Parishad/Nagar Nigam) Here we are going to describe about Jaipur Nagar Nigam. Nagar Nigam In our Jaipur City urban self govt, body (Nagar Nigam) functions. Its organization has been explained as follows.

Structure of Nagar Nigam –
A city with a population more than five lakhs or more has Nagar Nigam. 1 Elected Memebrs (Parshad) of Nagar Nigam – The total area of the town is divided into wards. All the voters in a ward elect one representative of the area. He is called Parshad. Other Members of Nigar Nigam – The MLA and the MP are also members of the local body. There are some nominated or coopted members also.

Mayor and Up-Mayor –
Elected members of the Nagar Nigam elect one of the Parshads as their Mayor and Up-Mayor (Vice Mayor). Term – Term of Nagar Nigam is five years. Meetings – The Mayor chairs all the meetings which are held from time to time. He is responsible for the overall development of the town planning for the whole area, sorting out problems and making policies and decisions. Bye-laws are made on the subjects within its jurisdiction.

Officers and Employees –
Govt, officials help in the proper formulation of plans and their implementation. There is an executive officer or commissioner, an executive engineer, health officers, revenue officers, and sanitation inspectors to oversee the work.

RBSE Class 6 Social Science Local Self Government Rural and Urban Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
First tier structure in Panchayati Raj structure is –
(a) Gram Panchayat
(b) Panchayat Samiti
(c) Zila Parishad
(d) Nagar Palika
Answer:
(a) Gram Panchayat

Question 2.
Where was three tier -level Panchayati Raj arrangement in India started for the first time in the district of Rajasthan –
(a) Jaipur
(b) Udaipur
(c) Nagaur
(d) Bharatpur
Answer:
(c) Nagaur

Question 3.
Govt. Official in Gram Panchayat is called –
(a) BDO
(b) Gram Sewak
(c) Patwari
(d) Sarpanch
Answer:
(b) Gram Sewak

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 4.
Nagar Nigam is constituted where population is more than –
(a) 5000
(b) 10,000
(c) one lakh
(d) 5 lakh
Answer:
(d) 5 lakh

Question 5.
………………….. is established in those cities where population in those cities is more than one lakh and less than five lakh.
(a) Nagar palika (municipality)
(b) Nagar parishad
(c) Nagar Nigam
(d) Chawani Board
Answer:
(b) Nagar parishad

Fill in the blanks:

  1. Term of a Parishad is for ……………………… years.
  2. Rural self govt, has ……………………… structure.
  3. ……………………… is the smallest unit of Gram Panchayat.
  4. A ……………………… consists of all the adult voters – men and women who live within the area of a gram panchayat.
  5. ……………………… is the chief of Gram panchayat.

Answer:

  1. 5
  2. three level
  3. Ward Sabha
  4. Gram Sabha
  5. Sarpanch

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Ward Sabha Sarpanch
2. Gram Sabha BDO
3. Gram Secretariate Ward Panch
4. Panchayat Samiti Gram Sewak

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Ward Sabha Ward Panch
2. Gram Sabha Sarpanch
3. Gram Secretariate Gram Sewak
4. Panchayat Samiti BDO

Very Short Question Answers:

Question 1.
By which Constitutional Amendment Act Panchayati Raj institutions have been given the constitutional status?
Answer:
73rd Constitutional Amendment Act.

Question 2.
Through which institution, rural public of the country gives its contribution for the development of the country?
Answer:
Through ‘Gram Sabha’.

Question 3.
What is called chief of the Gram Panchayat?
Answer:
Sarpanch.

Question 4.
What is the term of Panchayati Raj organization?
Answer:
5 years.

Question 5.
What is called chief of the Panchayat Samiti?
Answer:
Pradhan.

Question 6.
What is called Gram Sabha?
Answer:
A Gram Sabha consists of all the adult voters – men and women – who live within the area of a gram panchayat.

Question 7.
How is Zila Pramukh elected?
Answer:
All the elected members of Zila Parishad elect one of them as the head who is called Zila Pramukh.

Question 8.
Who elects the Mayor?
Answer:
The elected members of Nagar Nigam elects one of the Parshads amongst them as the Mayor.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 9.
All the voters in a ward elect one representative of their area. What is he called?
Answer:
Parshad.

Question 10.
By which Constitutional Amendment Act, urban local municipality has got constitutional status?
Answer:
Through 74th Constitutional Amendment Act.

Short Question Answers:

Question 1.
How is Ward Sabha constituted?
Answer:
A rural area is divided into wards – as many wards as the number of panchs to be elected. All the adults in this area – men and women – elect a ward panch to represent them. The meeting of the voters in a ward is called ward sabha.

Question 2.
What is the functions of ward sabha?
Answer:
Ward sabha draws up plans for the development of the ward. It sends up the proposals for implementation to the gram panchayat. Die ward sabha has the tasks of supervising the amenities such as common taps and wells, dustbins for cleanliness, sewers, drains, literacy, education, public health, child welfare and child nutrition etc.

Question 3.
What is arrangement of Gram Secretariate?
Answer:
Gram Sewak, patwari, agriculture inspector, ANM, plumber and mechanic etc. all remain present on the 5th, 20th and 27th day of the month at the headquarters. These people attend to the problems of the villagers under chairmanship of the Sarpanch.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 4.
Discuss four functions of panchayat samiti.
Answer:
Followings are the four functions of panchayat samiti:

  • The panchayat samiti supervises and evaluates the working of panchayat in its areas.
  • It has the duty of providing best available needs and pesticides to the farmers.
  • It makes arrangements for primary education.
  • It implements the various schemes of different govt, departments.

Question 5.
What is Zila Parishad?
Answer:
Zila Parishad is the third and the highest level of the three-tiered panchayat system in Rajasthan. All the panchayat samitis of the district are brought together to form the zila parishad of the district. It forms developmental plannings and policies of the entire district.

Question 6.
Write any three functions of the zila parishad.
Answer:
Functions of Zila Parishad:

  • It supervises the working of the panchayat samitis.
  • It plans for the development of the whole district.
  • It inspects and supervises the developmental activities in the entire district.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Essay Type Question Answers:

Question 1.
How is gram panchayat constituted?
Answer:
Constitution of Gram Panchayat – The rural system of self-govt, is threetiered in which gram panchayat is the first tier. Gram panchayat is constituted in the following ways:

  • Area of Gram Panchayat – The gram panchayat is formed by putting together a big village and a few small villages.
  • Member – Chief of the Gram Panchayat is Sarpanch. All the ward panchs of the area covered by the gram panchayat are members of this gram panchayat.
  • Election of Sarpanch and Ward Panches The sarpanch is elected directly by all the adult voters of the gram panchayat. Ward panchs are directly elected by the voters of each ward.
  • Up-Sarpanch – All the ward panchs elect any one of the panchs’ up-sarpanch.
  • Term – Term of a panchayat is five years.
  • Meetings – A gram panchayat meets twice in a month. Its meeting is chaired by the sarpanch. The schemes and plans for the development of the area are drawn up in these meetings and decisions taken on their implementation and other important matters.
  • Govt. Employee – The schemes and plans of development are implemented by public servants and one of them is gram sewak. Gram
    sewak is the ex-officio secretary of the panchayat.

Question 2.
Discuss constitution of Panchayat Samiti.
Answer:
Constitution of panchayat samiti – All the gram panchayats within the block area are combined to form the panchayat samiti which are as follows:

  • Area of Panchayat Samiti – All the gram panchayats within the block area are combined to form the panchayat samiti.
  • Elected Members of Panchayat Samiti – Each panchayat samiti is divided into Wards (blocks). The voters of each ward elects one representative who is a member of that panchayat samiti.
  • Pradhan and Up-Pradhan – Elected members of panchayat samiti elect one out of them as Pradhan and Up-Pradhan. Pradhan is the chief of panchayat samiti.
  • Other members of Panchayat Samiti – Not only the MLA of the area is a member of Panchayat Samiti but also the sarpanchs of all the gram panchayats in that area.
  • Meetings – The BDO, the panchayat extension officer and other various officials help the samiti in carrying out its functions properly.